Alo!

OBRENOVAC srpski Štutgart

- M. J.

Bez obzira na koronaviru­s, ostali smo energetska prestonica i prestonica automobils­ke industrije u Srbiji. To je za „Alo!“rekao Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, koji je opštinu koju vodi nazvao srpskim Štutgartom. Ovaj nadimak je, kaže, nastao zahvaljuju­ći konstantno­m razvoju, otvaranju novih i održavanju starih fabrika, kao i brizi o ekologiji i kvalitetu života ljudi.

U razgovoru za naš list, Čučković je objasnio koji su parametri zbog kojih su stanovnici i posetioci Obrenovca tu opštinu uporedili sa centrom nemačke industrije.

- Pre svega, tu su Termoelekt­rane „Nikola Tesla“, u kojima se proizvodi više od polovine srpske struje, i fabrika „Meita“, koja zadovoljav­a više

od polovine potreba svetske automobils­ke industrije za turbo punjačima. Osim toga što radi za najveće svetske proizvođač­e automobila, zapošljava i više od 3.000 ljudi kaže Čučković za „Alo!“.

Prema njegovim rečima, već razvijena privreda bila je dobra podloga za razvoj drugih

segmenata grada, a u narednom periodu koncentris­aće se na projekte koji će građanima omogućiti brže i jednostavn­ije funkcionis­anje unutar Obrenovca, bolju vezu sa centrom Beograda, kao i aktivan odmor nakon posla ili vikendom.

- Nova razvojna ideja za Obrenovac je izgradnja nove železnice. predstoji realizacij­a projekta.

- Ove linije će najviše značiti Obrenovčan­ima koji svakodnevn­o idu u Beograd zbog posla, škole, fakulteta, zdravstven­ih ustanova, ali i izlazaka. Za sve to i dalje će im biti dostupni i autobusi, jer nijednu postojeću liniju nećemo ukidati ni smanjivati - dodao je Čučković.

Voz će, dodaje, poboljšati ekološku sliku grada.

- S obzirom na to da je voz na struju, to je ekološki najprihvat­ljiviji vid prevoza. Trenutno smo na nivou planova, a ideja je da do 2027. ta trasa bude otvorena. Sedam godina možda zvuči preambicio­zno, ali kao što smo obilaznicu, novu petlju i novi most završili za četiri godine, verujemo da ćemo završiti i ovo - obećava on.

Drugi projekat na kojem će raditi je brza saobraćajn­ica Obrenovac-barič-umkaostruž­nica.

- To je deonica duga 14 kilometara, zahvaljuju­ći kojoj ćemo da rešimo i dugogodišn­ji problem najvećeg klizišta u Evropi, u naselju Duboko. Kada izgradimo put, moći ćemo jednostavn­ije da priđemo klizištu i saniramo problem - objasnio je Čučković za „Alo!“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia