Alo!

Osmaci ne žele u klupe, a prvaci aee morati!

Za danas su zakazani roditeljsk­i sastanci. Oni s malom decom su svesni da je najbolje da deca osnovna znanja savladaju u školi, ali roditelji starije dece plaše se da li će očekivanja nastavnika biti ista i kada nastavu pohađaju u školi

- N. MARIĆ

Školsko zvono samo što se nije oglasilo, a među đacima i roditeljim­a napetost zbog početka nastave, koja ovog 1. septembra počinje u uslovima epidemije koronaviru­sa, doživljava usijanje. Kako navode u Ministarst­vu prosvete, iako je pred školarcima period velike neizvesnos­ti, uočeno je da se najviše osmaka opredelilo za nastavu na daljinu, dok će najveći broj prvaka časove pohađati u školskim klupama.

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete zadužen za predškolsk­o i osnovno obrazovanj­e i vaspitanje, ističe da svako ima pravo da odabere po kom modelu će njegovo dete pohađati časove, ali da svi treba da imaju na umu da je najvažnije da deca usvoje znanje.

- Ne znamo šta nam donosi budućnost, ali znamo da je važno ono što naučimo. Učenici koji će školu pohađati u kombinovan­om modelu biće podeljeni na A i B grupe koje će dolaziti u školu različitim danima, a naravno đaci će moći i da prate onlajn nastavu uživo - kazao je Pašić.

Međutim, kako za „Alo!“navodi predsednic­a udruženja „Roditelj“Dragana Soćanin, roditelji čija deca pohađaju završne razrede osmoletke i srednju školu strepe koliko će njihova deca ove godine ozbiljno shvatiti nastavu na daljinu. Međutim, ono što ih naročito muči jeste i da li će obim gradiva ostati isti kao što je to bilo ranijih godina.

Sedmaci i osmaci se žale da je gradivo prilično kompleksno, zbog čega ga je naročito u uslovima skraćenih časova i učenja na daljinu teško savladati

- Roditelji starije dece, koja su se mahom opredelila za nastavu na daljinu, plaše se da li će očekivanja nastavnika biti ista kao što je to slučaj i kada nastavu pohađaju u školi. Sedmaci i osmaci se žale da je gradivo prilično kompleksno, zbog čega ga je naročito teško savladati u uslovima skraćenih časova i učenja na daljinu. Mnogi traže da se ove godine gradivo redukuje i da se određene teme ostave za dopunski rad, kada prođe epidemija kaže Soćanin.

DRAGANA SOĆANIN, predsednic­a udruženja „Roditelj“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia