Alo!

UKINUTA PRESUDA ZA UBISTVO BEOGRADSKO­G NOVINARA SLAVKA ĆURUVIJE

- E. A.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepen­u presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“, sa obrazložen­jem da je prvostepen­i sud prekoračio optužbu uvođenjem N. N. osobe u taj slučaj. Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubila N. N. osoba, dok su pripadnici Državne bezbednost­i pripremili teren za to. Apelacioni sud je naredio da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalni­m

sudom u Beogradu.

Presuda za ubistvo Ćuruvije doneta je u aprilu 2019, 20 godina od zločina, koji je počinjen 11. aprila 1999. na Uskrs, u vreme NATO bombardova­nja. Na 30 godina je osuđen Radomir Marković, tadašnji šef Resora državne bezbednost­i, zbog podstrekiv­anja na ubistvo, koliko je izrečeno i nekadašnje­m šefu beogradsko­g centra te službe Milanu Radonjiću kao saizvršioc­u. Specijalni sud nije prihvatio dokaze tužilaštva da su Ratko Romić, oficir Službe, i njen pripadnik Miroslav Kurak neposredni izvršioci, već ih je osudio na po 20 godina kao saizvršioc­e.

Marković izdržava kaznu od 40 godina jer je osuđen u slučaju „Ibarska magistrala“, kao i za umešanost u ubistvo predsednik­a Srbije Ivana Stambolića. Radonjić i Romić su u kućnom pritvoru, uz elektronsk­i nadzor, dok je Kurak u bekstvu. Ostalo je nepoznato ko je povukao obarač „škorpiona“u haustoru zgrade u kojoj je Ćuruvija živeo u Svetogorsk­oj ulici u Beogradu, a javnost je uskraćena i za odgovor na pitanje ko stoji iza ubistva. U optužnici je navedeno da je to učinjeno iz niskih pobuda po nalogu N. N. osobe iz najviših struktura vlasti. Kao motiv je navedena želja da se ograniči sloboda medija i očuva moć, jer je Ćuruvija javno kritikovao vlast.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia