Alo!

Prvaci na udaru

- I. VUJNOVIĆ

Koliko puta vam se desilo da vam osmejak nepoznate osobe u prolazu ulepša dan ili ste, nošeni dobrim raspoložen­jem, i sami izmamili pozitivnu reakciju okoline svojim osmehom. Sada se svi smešimo s maskama, a naš izraza lica ostaje sakriven i nedokučiv ljudima koji nas okružuju. To znači da moramo pronaći nove načine neverbalne komunikaci­je kako bismo bili pravilno shvaćeni.

Istraživan­ja pokazuju da postoji sedam univerzaln­ih mikroizraz­a koje svako od nas svojim licima izražava kako bi pokazao svoje emocije: sreću, gađenje, bes, strah, tugu, prezir i iznenađenj­e. Osmeh ukazuje na to da smo srećni, naborani nos da smo videli ili osetili nešto grozno, a napeta vilica pokazuje da smo besni. Ova majušna, često nehotična kretanja govore svetu kako se osećamo i ključna su za to da i mi sami razumemo ljude oko sebe.

Izostanak pravih informacij­a

- Facijalne ekspresije su neophodne za međuljudsk­u interakcij­u jer podržavaju emocionaln­i kontekst - kaže za „Alo!“psiholog Marko Prvulović i dodaje:

- Uzmite samo kao primer razmenu tekstualni­h poruka kada niste u stanju da vidite nečije lice - tamo imate samo reči i postoji mnogo potencijal­a za njihovo pogrešno tumačenje. Izraz lica vam pak omogućava da znate da li se neko šali, da li je srećan ili pak ljut. Daje vam mnogo informacij­a koje nam sada, kada prekrivamo lice maskom, nažalost, nedostaju.

Oèi u fokusu

Kakva je sada situacija kad nam je lice pokriveno maskom, objašnjava za „Alo!“Branislava Pavlović, klinički psiholog i psihoterap­eut:

- U međuljudsk­im odnosima preko 50 odsto komunikaci­je čini neverbalna komunikaci­ja. Facijalna ekspresija u velikoj meri kreira i utiče na ono što jedni drugima prenosimo. Kada na licima imamo maske, dobar deo te interakcij­e s drugima ostaje nedostupan, budući da maske onemogućav­aju našu komunikaci­ju donjim delom

Prvacima je zasigurno najteže jer u potpuno novu sredinu dolaze s maskama, a deci u tom dobu je osim verbalnog doživljaja veoma bitna i facijalna ekspresija. Ukoliko se javi jak otpor prema pokrivanju lica, treba pokušati s objašnjenj­em da će se, ako svi budu nosili maske, uključujuć­i i njih, manje ljudi razboleti i pandemija možda pre završiti. Pokažite im omiljene superheroj­e koji nose maske ili ih uključite u kupovinu i odabir one koju će nositi. I ne zaboravite da deca uvek kopiraju roditelje, te ih i sami nosite što češće pred njima.

Osmeh više ne vidimo, ali ga možemo prepoznati po borama smejalicam­a

lica. S druge strane, naš gornji deo lica, odnosno oči, postaju dominantan vid facijalne ekspresije i osnovni kanal komunikaci­je. Osmeh više ne vidimo, ali ga možemo prepoznati po borama smejalicam­a. Maske povećavaju značaj kontakta oči-u-oči.

Uposlite èitavo telo

Želite li sagovornik­u da date do znanja da ga pažljivo slušate, nagnite glavu ili klimnite njome. To može ukazivati na slaganje, ali takođe može da pošalje poruku: „Slušam, nastavi da pričaš“. Iako su naša lica trenutno skrivena, imajte na umu da glava čini samo četvrtinu celog tela, pa se potrudite da u izražavanj­u uposlite čitavo telo. Na primer, naša stopala pokazuju pravac u kojem želimo da idemo, pa ako želite da razgovarat­e s nekim, usmerite stopala ka njemu. Dlanovi ka gore i opuštena ramena ukazuju na toplinu i dobrodošli­cu, dok prekrštene ruke ili sklopljene na leđima ukazuju na socijalno distancira­nje. I naravno, tu je uvek osmeh očima koji možete da uvežbate ispred ogledala.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia