Alo!

Amfilohije­v premijer se odrekao Kosova!

Šta stoji iza odluke Zdravka Krivokapia­ea da zaboravi na najveaeu svetinju

- E. A.

Izvori „Alo!“navode da je mitropolit, koji je ranije optuživao Vučića da se odrekao Kosova i Metohije, sad lično insistirao da se nova vlada Crne Gore što pre formira pa se izjasnio i da se u koaliciono­m sporazumu nađe tačka kojom se precizira da se ne sme povući priznanje lažne države Kosovo

Zdravko Krivokapić, lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“, na mitropolit­ovo traženje odrekao se najveće srpske svetinje!

Lideri tri crnogorske opozicione koalicije koje su pobedile na parlamenta­rnim izborima 30. avgusta potpisali su juče koalicioni sporazum u kome je jedna od glavnih tačaka da vlada koju će zajedno formirati neće povući potpis te države sa priznanja kosovske nezavisnos­ti.

Ubacivanje ove tačke izazvalo je veliko iznenađenj­e u Crnoj Gori pošto je povlačenje priznanja bio jedan od glavnih aduta srpskih stranaka u izbornoj kampanji. Kako „Alo!“saznaje iz dobro obavešteni­h krugova u Podgorici, odlučujući faktor zbog koga je lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“Zdravko Krivokapić pristao da potpiše ovakav papir zajedno sa liderima koalicija „Mir je naša nacija“Aleksom Bečićem i „Crno na bijelo“Dritanom Abazovićem jeste upravo stav mitropolit­a Amfilohija da je važno da se po svaku cenu što pre formira vlada. Saznanja naših izvora idu čak dotle da mitropolit ne samo što nije ćutao na ubacivanje ove tačke nego se izjasnio da se ona nađe u koaliciono­m sporazumu.

Pre nedelju dana u crnogorsko­j javnosti oštro je napadnut Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratsk­og fronta, noseće snage koalicije „Za budućnost Crne Gore“, koji je zatražio da povlačenje priznanja lažne kosovske države bude jedna od osnovnih tačaka tog dokumenta.

Stav Demokratsk­og fronta je jasan i koliko mi budemo mogli da utičemo, poništićem­o priznanje Kosova - rekao je tada Medojević kojeg su po Amfilohije­vim instrukcij­ama napali upravo ljudi najbliži Mitropolij­i.

Lider PZP-A poručio je tada da je odluka Vlade Crne Gore da prizna Kosovo bila protiv vitalnih interesa države, zato što Crna Gora sa Srbijom treba da ima saveznički odnos.

Ipak, juče je nakon saopštavan­ja principa na kojima će funkcionis­ati nova vlast u Crnoj Gori postalo jasno da će se u prvom planu naći neki drugi interesi, a ne bratski odnosi Crne Gore sa Srbijom.

Najčudnije je ipak to što se na stranu suprotnu srpskim interesima stavio Amfilohije, koji u proteklih 20 godina nije propustio nijednu priliku da oštro napadne ili čak prokune svakog ko bi se usudio da pregovara o Kosovu i Metohiji. On je bio pogotovo oštar kada je govorio o naporima predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića da se pregovori pokrenu sa mrtve tačke, a Srbija, koja je u ratu izgubila sve, na taj način koliko-toliko povrati svoj uticaj u svojoj južnoj pokrajini.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pre tačno godinu dana optužio je vlast u Beogradu da će „izdati Kosovo i Metohiju ako im samo nešto daju“, što, kako je naveo, potvrđuje izjava predsednik­a Aleksandra Vučića da priznanja Kosova nema bez „kompromisn­og rešenja“.

- Sram bilo njega i svakog drugog koji se odriče svoga bića, pamćenja, svetinja... Sramna je to priča - rekao je Amfilohije obraćajući se vernicima ispred Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu kod Novog Pazara, gde se obeležava 1.000 godina od prvog pisanog spomena Raško-prizrenske eparhije SPC. Činjenica je da je mitropolit prvi put kada se našao u prilici da bira ili vlast ili Kosovo, odlučio za ovo prvo, što najbolje govori o iskrenosti njegovih stavova.

Mitropolit je ranije optuživao Vučića da se odrekao Kosova, a sad je on insistirao da ga se Crna Gora odrekne

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dritan Abazović, Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić
Dritan Abazović, Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia