Alo!

Političari ima da loču ko ludi

- D. K.

Na iće i piće poslanika, ministara i drugih državnih funkcioner­a i njihove goste iz državne kase biće spiskano najmanje 53,7 miliona dinara iliti 455.000 evra. Tako će se, zahvaljuju­ći novcu građana Srbije, služiti guščija džigerica, crni i crveni kavijar, morski pas i jastozi, a za mezetluk različite vrste pršuta, kao i buđola od mangulice. Da li zbog „unutrašnje dezinfekci­je“u doba korone ili što vole da potegnu, popiće se, između ostalog, i 1.032 flajke viskija i na hiljade flaša vina.

Samo za nabavku alkoholnih pića biće potrošeno 6,7 miliona dinara, odnosno 57.000 evra. Najviše će biti kupljeno rakije, a da slučajno ne zafali u doba korone, Uprava za zajedničke poslove republički­h organa koja je raspisala tender, pobrinula se da stigne ukupno 2.300 flaša najrazliči­tijih vrsta. Nazdravlja­će se i viskijem, a u tu svrhu biće obezbeđeno 1.032 flaše. Biće i vinjaka i konjaka i svega drugog od čega mogu da se zacrvene nosić i obrazi.

Ko nije ljubitelj žestine, već voli da miriše i promrlja po ustima, tu su vina. Njihova nabavka koštaće nas 8,9 miliona dinara ili 75.550 evra. Pošto stiže skoro 7.000 flaša, u trenucima dokolice, mogu i da se prskaju.

Inače, vina odlično idu i uz ribu, posebno bela, a da ni toga ne zafali već je završena javna nabavka sveže i smrznute rečne i morske ribe. Tako će se, između ostalog, krkati brancin, orada, losos, bakalar, a srpske političke ajkule će papati i morskog psa. Hvaliće se svojima kod kuće i da su imali priliku da probaju morske plodove, jastoga, školjke, gambore i hobotnicu. Pošto će biti nabavljeno samo kilogram crvenog i crnog kavijara u pakovanju od 200 grama, malobrojni će se hvaliti da su gutali i riblja jaja. Hasanje morskih živuljkica izbiće nam 9,98 miliona dinara iz džepa, odnosno oko 85.000 evra.

Oni koji dosad nisu imali priliku ni da vide, sad će imati priliku da probaju guščiju džigericu koja se zajedno s tartufima i crnim kavijarom nalazi među najtraženi­jim delikatesi­ma svih vremena. Od nje se pravi i guščja pašteta, poznati francuski delikates, koja se kao predjelo svojevreme­no služila samo na francuskom dvoru. Osim džigerice, biće nabavljeno i guščije meso A klase, ali i pileće i ćureće meso. To nas ukupno košta 17,5 miliona dinara, što je 148.684 evra.

Ko ne voli ribu, kao ni one s perjem i paperjem, neka ne brine. Dobre stare gude koje će biti potamanjen­e obezbediće dovoljno pršuta, slanine, pečenice, šunke i čvaraka. Krkaće se i kobasica i buđola od mangulice, kao i ovčija i goveđa pršuta.

Jugoslava iz Beograda (79), koja ima penziju 26.000 dinara, kaže da je juče vagala da li da kupi boraniju na pijaci ili da ponovo napravi pasulj. U svakom slučaju, kako navodi, nešto što će moći da razvuče na tri dana.

- Meni gotovo cela penzija ode na račune, a sa onim što mi ostane ni sama ne znam kako izlazim na kraj. Verovatno uz božju pomoć, ne znam kako drugačije. Meso retko kupujem, a kad ga i uzmem, stavim ga u jelo više da zamiriše nego da ga se najedem. Uglavnom gledam nešto da umesim, da napravim neko povrće, i da to što napravim mogu jesti tri dana. Eto tako mi je i tako će mi biti dok me ne pozove onaj gore - kaže za „Alo!“Jugoslava.

*Cene u dinarima

pamo za nabavku alkoholnih pića biće potrošeno 6,7 miliona dinara. Najviše će biti kupljeno rakija

 ??  ?? Idemooo, samo bahato! Ima da se ori: „A ja trezan, trezan nisam noćima“
Idemooo, samo bahato! Ima da se ori: „A ja trezan, trezan nisam noćima“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia