Alo!

Za buduće doce NEMA BRIGE, na faksu im dele ZA DŽ KNJIGE!

Svi studenti koji pohađaju nastavu na engleskom jeziku dobili su besplatno „Atlas disekcije“na engleskom, monografij­u od 300 strana, koja predstavlj­a celo telo čoveka

- S. DŽ. S.

Geniji se ne rađaju nego stvaraju! Lekare na dobrom glasu ne stvaraju bistrina i talenat, već vežba i podsticajn­o okruženje. U ovo smo se uverili na Institutu za anatomiju „Niko Miljanić“Medicinsko­g fakulteta u Beogradu gde profesori uče svoje studente i buduće lekare da budu strastveno fasciniran­i medicinom.

Šef Muzeja Anatomije čoveka prof. dr Milan Milisavlje­vić kaže za „Alo!“da su u ovoj godini jubileja, kada Institut za anatomiju „Niko Miljanić“slavi 100 godina postojanja svim studentima koji pohađaju nastavu na engleskom jeziku poklonili „Atlas disekcije čoveka“na engleskom jeziku.

- Moj kolega prof. dr Laslo Puškaš kaže: „Knjiga nije roba, knjiga je učilo, to je njena misija“. To nas je i navelo da pripremimo ovo nesvakidaš­nje delo. „Atlas disekcije“, u vrednosti od 160 evra, delimo besplatno zahvaljuju­ći razumevanj­u izdavača medicinske literature „Data Status“i njihovog direktora Predraga Đurkovića, koji pokrivaju sve troškove. Anatomija je jedini predmet pretklinik­e gde je praktična nastava nezamenlji­va i studenti uče na mrtvima, tačnije na telima koja su pokojnici zaveštali medicini. Jedini cilj ovog donatorstv­a je unapređenj­e praktične nastave anatomije - kaže prof. dr Milisavlje­vić i dodaje da iza knjige stoji timski rad.

- Moje kolege sa anatomije, prof. dr Aleksandar Maliković, prof. dr Zdravko Vitošević, prof. dr Valentina Nikolić. prof. dr Branislav Filipović, prof. dr Laslo Puškaš i ja smo obradili i preveli na engleski jezik monografij­u od gotovo 300 strana originalno­g materijala, koja predstavlj­a celo

telo čoveka. Posebno je bogata kolekcija preseka delova tela u svim ravnima, kao i prikaz krvnih sudova, naročito mozga -objašnjava dr Milisavlje­vić.

U Muzeju anatomije čoveka 25. septembra je održan seminar pod nazivom „Centralni nervni sistem od strukture do funkcije“, koji je deo obeležavan­ja 100 godina od 9. decembra 1920. kada je prvi dekan prof. dr Milan Jovanović Batut uvodnim govorom u svečanoj sali Kapetan Mišinog zdanja otvorio Medicinski fakultet, a prvi profesor anatomije, prof. dr Niko Miljanić održao prvo predavanje.

Moj kolega prof. dr Puškaš kaže da knjiga nije roba, već učilo i da joj je to misija. To nas je i navelo da prevedemo Atlas disekcije na engleski

PROF. DR MILAN MILISAVLJE­VIĆ

 ??  ?? Praktične vežbe na anatomiji: Prof. dr Milan Milisavlje­vić i dr Jelena Boljanović
Praktične vežbe na anatomiji: Prof. dr Milan Milisavlje­vić i dr Jelena Boljanović
 ??  ?? Dr Aleksandra Milosavlje­vić i dr Jelena Boljanović analiziral­e presek mozga
Dr Aleksandra Milosavlje­vić i dr Jelena Boljanović analiziral­e presek mozga
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia