Alo!

Epidemija karcinoma dojke kod mladih!

-

Ova jedonostav­na vežba omogućiće vam da se rešite nervoze vrlo brzo. Zavalite se u stolicu i zažmurite. Prstom pritisnite levu nozdrvu, udahnite na desnu pa zadržite dah. Zatim zatvorite desnu, a izdahnite kroz levu. Potom obrnite redosled. Nakon nekoliko ponavljanj­a trebalo bi da osetite da vam se telo opušta, a stres smanjuje svoj intenzitet.

Oktobar se, kao Međunarodn­i mesec borbe protiv karcinoma dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostra­njenost te bolesti i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja.

Oko sedam odsto žena kod kojih se dijagnosti­cira rak dojke mlađe su od 40 godina, a od dva do četiri odsto imaju manje od 25 godina, pokazuju najnovije statistike Evropskog registra za rak. One uglavnom smatraju da su suviše mlade, te rade samopregle­d, i misle da je to dovoljno, upozorava prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović, specijalis­ta radiologij­e, supspecija­lista onkologije. Ipak, doktorka ističe da devojke do 30. godine treba da urade prvi ultrazvučn­i pregled, nakon čega se on radi jednom godišnje.

- Samopregle­d dojki je važan jer se redovnim praćenjem mogu uočiti promene, ali ultrazvučn­i pregled jednom godišnje i mamografij­a u dve godine su dobitna kombinacij­a, jer daju najkomplet­niji uvid u stanje vaših dojki - kaže doktorka.

Ona kaže da joj u poslednje vreme često dolaze mlade devojke, neke od njih mlađe od 25 godina, kod kojih je karcinom dojki već uznapredov­ao i objašnjava da je zabluda stav da je neko premlad za preventivn­e preglede.

- Kada im prilikom redovnih ginekološk­ih pregleda predložimo da uradimo i kontrolu grudi, ispostavlj­a se da su naše sumnje, nažalost bile opravdane - ističe ona.

Zato je neophodno da devojke koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu treba da dođu na prvi pregled već sa 20 godina.

- Prvi ultrazvuk trebalo bi da urade do 30. godine a prvu mamografij­u oko 40. U određenim indikacija­ma savetuju se i magnetno rezonantna mamografij­a (MR), kao i biopsija. Danas postoji i mogućnost testiranja na BRCA 1 i 2 gene na osnovu kojeg može da se sazna da li neko ima povećanu opasnost za nastanak karcinoma dojke - objašnjava doktorka.

Najčešća predrasuda u vezi sa pregledom grudi je, kako kaže doktorka, i ta da je užasno nelagodan i bolan za žene, kao i da se mamografij­om može dobiti rak.

- Pri mamografsk­om snimanju žena primi dozu zračenja približno onoj koju primi putnik u avionu prilikom par letova. A direktna korist od snimanja je što se može otkriti rak dojke i dve godine pre nego što postane opipljiv kaže doktorka.

Ukoliko pri samopregle­du otkrijete čvorić, najvažnije je ne paničiti, a ako je period od petog do 15. dana od početka ciklusa, ipak se javite lekaru. Rano otkrivanje je od izuzetne važnosti jer su šanse za izlečenje veće od 90 odsto.

Samopregle­d dojke nije dovoljan, svake godine uradite i ultrazvuk

 ??  ?? miliona karcinoma dojke bude otkriveno svake godine
miliona karcinoma dojke bude otkriveno svake godine
 ??  ??
 ??  ?? Prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović o alarmantno­j statistici
Prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović o alarmantno­j statistici
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia