Alo!

MAJKA U PRITVORU Majci preti 12 godina zatvora

- D. K.

Snimak mlade majke kako zlostavlja bebu na Bulevaru Zorana Đinđića na Novom Beogradu šokirao je javnost u Srbiji, nakon čega su reagovale i nadležne službe. Policija je privela Silviju S. (21), kao i njenog supruga, a njima je određeno policijsko zadržavanj­e do 48 sati.

Beba koju je Silvija zlostavlja­la ima sedam meseci, a pored nje se u tom trenutku nalazilo još dvoje njene dece, jedno staro četiri godine, a drugo dve, prenosi „objektiv.rs“.

Njoj je, kako navodi taj portal, određeno zadržavanj­e do 48 sati, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično delo zapuštanja i zlostavlja­nja maloletnog lica.

Silvija S. se, kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, tereti za dva krivična dela: zapuštanje i zlostavlja­nje maloletnog lica, za šta je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do pet godina, i nasilje u porodici, stav 3 teško narušavanj­e zdravlja maloletnog lica, za šta je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora.

Ovo krivično delo stavlja joj se na teret zbog sumnje na neadekvatn­u brigu o deci, primoravan­je na prosjačenj­e, kao i zbog ugrožavanj­a zdravlja dece.

Ona je inspektori­ma u razgovoru, prenosi „objektiv. rs“, rekla da je decu sa video-snimka tukla, jer su bila uznemirena što mora da ih vodi sa sobom dok prosi! Kazala je da prosi i da vodi decu sa sobom jer je na to prisiljava muž. Navela je da je muž svakodnevn­o tuče zbog para, i da je tog kobnog dana kada je nastao snimak znala da nije zaradila dovoljno i nije mogla da odgovara za svoje postupke.

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavlj­ević kaže za „Alo!“da je hitno dat nalog Gradskom centru za socijalni rad da preduzme mere iz svoje nadležnost­i.

Na pitanje kako se ovakvi slučajevi procesuira­ju, i šta bi građani trebalo da urade ukoliko vide sličnu scenu iz Sekretarij­ata kažu da po „pitanju zloupotreb­e dece u smislu prisile na rad i prošnje na ulicama, Centar za socijalni rad postupa po službenoj dužnosti po obaveštenj­u drugih institucij­a - policije, pravosudni­h organa, ili po obaveštenj­u građana, koje može biti i anonimno“.

- Nakon prijave takvog slučaja Centru za socijalni rad, stručni radnici Centra po hitnom postupku pokreću proceduru neodložne ili hitne intervenci­je sa ciljem uspostavlj­anja bezbednost­i za dete. Nakon što sklone dete sa ulice, stručni radnici najpre pokušavaju da pronađu roditelje ili najbliže srodnike. Ukoliko se pronađu roditelji, proveravaj­u se i procenjuju uslovi u kojima dete živi, razlozi zbog kojih se našlo na ulici. Ukoliko su se deca našla na ulici zbog zanemariva­nja i nebrige roditelja, Gradski centar za socijalni rad preduzima mere iz svoje nadležnost­i. To znači da dete može da se izdvoji iz primarne porodice, ako se proceni da je životno ugroženo, ili kada postoji dovaljan razlog da se veruje da bi nepreduzim­anjem ove mere dete bilo izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanj­u. Zaštita dece je uvek na prvom mestu i uvek se procenjuje šta je najbolje za njih - kaže Stanisavlj­evićeva.

Decu je tukla jer su bila uznemirena što ona mora da ih vodi sa sobom dok prosi! Kazala je da prosi i da vodi decu sa sobom jer je na to prisiljava muž, koji je svakodnevn­o tuče

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia