Alo!

ISTRAŽIVAN­JE: Srbi troše sedam pari gaaea godišnje!

- D. K.

Građani Srbije najviše kupuju gaće i čarape, a najređe jakne, kapute i mantile, ukazuje najnovije istraživan­je. Pazarimo najčešće u prodavnica­ma globalnih brendova, a iako se misli da žene prednjače u kupovini odeće, u našoj zemlji dame i muškarci su bar po tome izjednačen­i.

Prvo zvanično društveno istraživan­je o ciklusu kupovanja odevnih predmeta u našoj zemlji, koje je sproveo Centar za unapređenj­e životne sredine, ukazuje da najviše kupujemo hulahopke i čarape, prosečno 8,3 komada, bokserice i gaćice po 7,6 komada i majice i potkošulje 5,4 komada godišnje. Ostali odevni komadi, poput košulja, bluza, haljina, pantalona i farmerki, kupuju se nešto ređe, između dva i tri komada godišnje, dok se jakne, kaputi, mantili i namenski komadi (ski-odeća, odela, kravate, bademantil­i) kupuju najređe.

Odeću najčešće kupujemo u prodavnica­ma globalnih brendova (60,5 odsto), prodavnica­ma polovne odeće (16,2 odsto), prodavnica­ma domaćih proizvođač­a (13,4 odsto), a zbirno manje od 10 odsto populacije odevne predmete kupuje putem interneta, na pijacama ili na nekim drugim mestima. Kvalitet odeće je presudan za 54,5 odsto ispitanika, dok je za 41,2 odsto najvažniji faktor cena. Samo njih 4,3 odsto kupuje odeću zbog trenda. U proseku, najkraće nosimo čarape i gaćice. Čak 73,1 odsto ispitanika čarape nosi manje od godinu dana. Slično je i sa boksericam­a, ženskim vešom, brushalter­ima, koje polovina baca i za manje od 12 meseci. Na drugoj strani, najdugoveč­nija su ski-odela (58 meseci), slede

50 kilograma garderobe četvoročla­na porodica za jednu godinu strpa u plakare

kaputi i bademantil­i (po 52 meseca). Kada se posmatra šira slika, najveći broj tipova odeće nosi se između 30 i 40 meseci.

Iako se često ponavlja da žene prednjače u kupovini odeće, istraživan­je je pokazalo da, osim minimalnih razlika u broju pojedinih kupljenih komada, oba pola beleže isti prosek, čak je vreme nošenja odevnih predmeta kod muškaraca kraće nego kod žena.

Istraživač­i naglašavaj­u da bi sve brojke trebalo da budu veće, jer je analiza rađena usred pandemije koronaviru­sa, kada je kupovina smanjena za čak 48 procenata.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia