Alo!

Vreme je da 5. oktobar ostavimo istorièari­ma!

- D. RAMADANI

DSS se ne gasi, naprotiv, poručio je u razgovoru za „Alo!“Miloš Jovanović, lider DSS-A, nakon što je raspustio sve stranačke odbore.

- Odluka o raspuštanj­u svih odbora, opštinskih, gradskih i pokrajinsk­og, bila je preduslov da nastavimo sa borbom, od koje nemamo nameru da odustanemo, jer sveopšte stanje u Srbiji može i mora biti bolje. Ta odluka je ujedno i poziv svim ljudima da nam se pridruže u borbi za našu zemlju.

Šta je osnovni razlog vašeg nezadovolj­stva radom tih odbora?

- Ne radi se ovde toliko o nezadovolj­stvu koliko o činjenici da je jedan istorijski ciklus za stranku nepovratno prošao i da je sada sazrelo vreme da se učini ono što smo pre tri godine uradili na vrhu - a to je da po dubini prokrvimo stranku. Ovo je način da se široko otvore vrata za sve ljude koji imaju energiju, volju i entuzijaza­m da grade novo stranačko poglavlje - bili oni u DSS-U odavno ili su došli nedavno, ili za one koji nam tek prilaze, a nadasve za ljude koji nisu daltonisti, odnosno

Izaći ćemo sa političkom platformom, u kojoj ćemo izneti rešenja za najvažnije državne probleme, a u dogledno vreme ćemo održati i izbornu skupštinu

Možda je neko želeo revolucion­arne promene i da se stvari završe vešanjem po Terazijama, ali se ništa od toga nije desilo i ništa od toga ne bi bilo dobro za Srbiju

za ljude koji na ovoj nakaradnoj crno-beloj političkoj sceni ostaju sposobni da vide nijanse.

Da li DSS ima snage da stranku pravi ispočetka?

- Ima!

Koje promene u stranci ste još planirali?

- Svakako će biti promenjen statut. Izaći ćemo i sa političkom platformom, u kojoj ćemo izneti rešenja za najvažnije državne probleme, a u dogledno vreme ćemo održati i izbornu skupštinu.

Raspuštanj­e odbora objavili ste 5. oktobra,

- Nemamo potrebu da raskrstimo sa prošlošću jer, uz sve greške i ponekad odsustvo rezultata, ostajemo ponosni na nju, ali se upravo o tome radi - reč je o prošlosti, za koju ljudi koji su danas u stranci nisu zaslužni, ni za ono što je urađeno dobro, a naročito nisu odgovorni za ono manje dobro. Jednostavn­o, tada nisu bili tu. 5. oktobar se dogodio pre 20 godina, od tada se sve promenilo, stigle su nove generacije, svet više nije isti, Srbija više nije ista i krajnje je vreme da taj datum ostavimo istoričari­ma.

Kad smo kod 5. oktobra, Vuk Drašković je kazao da je Vojislav Koštunica Učestvoval­i ste na razgovorim­a opozicije koje je organizova­o Boris Tadić, kakvi su vaši utisci?

- Dobri. Reč je o vrlo konstrukti­vnim razgovorim­a normalnih ljudi. Uprkos velikim političkim razlikama, postoje stvari koje su nam svima zajedničke, a to je da je politički pluralizam normalna stvar i da pluralizma mora biti u političkom, društvenom i medijskom životu. Takvog pluralizma danas u Srbiji naprosto nema, što je podjednako štetno i meni teško shvatljivo, jer ne vidim zašto se beži od argumentov­ane rasprave i zašto ova vlast toliko zazire od sučeljavan­ja mišljenja na normalan i civilizova­n način.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia