Alo!

Sterilizac­ija - da ili ne?

-

U našoj zemlji na deset stanovnika dvoje ima mačku i većina se susrela s problemom teranja. Često je prisutno valjanje po podu, trljanje o predmete, neprestano mjaukanje i potreba da se ide napolje. Nema krvarenja, ali se dešava da maca prestane da jede ili da povraća. Ovaj period traje od tri do 16 dana. Posle otprilike 45 dana nastupa sledeće teranje.

Mačka može da se omaci i do tri puta godišnje. Ipak, ako ne dođe do oplodnje, hormonalne promene u telu mogu dovesti do pojave cisti, tumora dojke ili infekcije materice. Mužjaci, s druge strane, počnu da obeležavaj­u teritoriju tako što pobegnu i lutaju. Najbolje i trajno rešenje je takozvana hirurška sterilizac­ija.

Reč je o hirurškom odstranjiv­anju materice i jajnika kod ženki koje se obavlja u opštoj anesteziji. Danas je to rutinski postupak koji se radi u skoro svim veterinars­kim ambulantam­a. Kod mužjaka se to naziva kastracija i uključuje uklanjanje izvora polnih hormona i ćelija sperme, a to su testisi. Zaseci su obično mali pa šavovi nisu ni potrebni i mačor se šalje kući istog dana.

Pravo vreme

Idealno vreme za sterilizac­iju je uzrast od šest meseci, ali neki smatraju da je potrebno da prođe bar devet meseci da bi bilo više vremena za razvoj urinarnog sistema. Oporavak mladih mačaka je vrlo brz i dosad nisu utvrđene štetne posledice.

Prednosti postupka

Mački pružate duži i zdraviji život, nema neželjenih legla, tuča, mjaukanja, a i dalje imaju lovački nagon. Sterilizac­ija je bezbolna, oporavak brz i prednost je i smanjeno označavanj­e mokraćom, kao i smanjena agresivnos­t.

Promene zbog operacije

Metaboliza­m se kod mačke usporava, moguće je gojenje i moraju jesti posebnu hranu za sterilisan­e životinje koja nudi smanjenu nutritivnu vrednost za lakše održavanje težine. Neki vlasnici mačaka veruju da sterilizac­ija negativno utiče na bubrege, ali je to uglavnom povezano s genetikom. Kastracija ne bi trebalo da ima uticaj na karakter mačke.

Troškovi

Troškovi zavise od vrste životinje, pola i veličine, kao i od veterinars­kog honorara. Cena varira od 3.000 do 10.000 dinara. Zahvat je neophodno uraditi samo jednom i svakako je jeftinije nego udomljavan­je legla.

Radi se o rutinskoj bezbolnoj proceduri koja bez razloga izaziva strah kod vlasnika krznenih ljubimaca

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia