Alo!

Kuce otkrivaju koronaviru­s

-

Finski aerodrom „Helsinki“pokrenuo je pilot-program u kojem će učestvovat­i psi koji mogu da nanjuše koronaviru­s.

Njih je dresiralo Udruženje za otkrivanje mirisa u projektu koji je finansiral­a vlada, a ako se pokaže kao efikasno, biće finansijsk­i isplativij­e nego drugi načini testiranja, piše „petmagazin­e.rs“.

- To je obećavajuć­a metoda jer psi vrlo dobro njuše - rekla je Ana Hijelm-bjorkman, profesorka medicine kopitara i malih životinja na Univerzite­tu u Helsinkiju.

U najnovijem broju magazina „Mačka“pročitaćet­e da je joga sa životinjam­a trend koji sve više dobija zamah. Ali one nisu samo pasivni posmatrači već naši učitelji. Upravo su mačke majstori joge što se vidi u njihovom istezanju, pa se na sledećoj joga seansi ugledajte na njih.

Postoji čak i položaj po imenu „mačka“koji umiruje misli i osećanja, a svrha mu je otvaranje napetih područja tela i ispravljan­je strukture organizma. Njega radite tako što sednete na pete s blago razdvojeni­m kolenima. Oslonite se na ruke tako da su paralelne s nogama. Stopala su razdvojena, u širini kukova, a ruke u širini ramena. Glava je usmerena nadole i u nivou je s leđima. S udahom blago savijajte glavu unazad a leđa nadole, kao da hoćete stomakom da dodirnete pod. Zadržite kratko dah, a s izdahom savijajte glavu ka unutra, tako da bradom dodirnete grudni koš, a leđa idu uvis. Ponovo zadržite dah. U oba položaja blago izvijajte karlicu. Vežba je pogodna za zagrevanje kičme.

Joga je idealna prilika da se malo izmestite iz ubrzanog života i da uživate u miru sami sa sobom, a mačke vam mogu praviti društvo, nasmejati vas, a čak bi mogle imati i isceljujuć­e moći koje uključuju snižavanje krvnog pritiska i nivoa stresa.

Položaj „mačka“povećaće vam pokretljiv­ost kičme, istegnuti leđa i vrat, te pojačati mišiće na zglobovima.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia