Alo!

Bolje da sprečite nego da lečite

-

Seboreja, poznata i kao seboreični dermatitis, čest je poremećaj kod pasa zbog kojeg se koža ljušti i masti jer lojne žlezde proizvode prekomernu količinu sebuma. Najčešće pogađa leđa, lice i bokove psa, te kožu na kojoj postoje nabori. Postaje suva i masna, piše magazin „Pas“.

Uzrok poremeaeaj­a

Primarna seboreja se nasleđuje i javlja se kod rasa koker španijel, zapadni brdski beli terijer i baset. Sekundarna

je češća, ali često uzrok ne može da se utvrdi i u tim slučajevim­a je idiopatska. Često je povezana s hormonskom neravnotež­om, alergijom, parazitima, gljivičnom infekcijom, lošom ishranom, niskim nivoom omega 3 masnih kiselina, promenom temperatur­e i vlažnosti, gojaznosti.

Dijagnoza

Neophodno je uraditi sledeće testove: kompletnu sliku krvnih zrnaca, serumskih hemikalija i elektrolit­a, citologiju, biopsiju i struganje kože i čupanje dlake, kao i kulturu dermisa i hormonske testove.

Lečenje

Ako se osnovni uzrok ne može naći, postavlja se dijagnoza. Tretmani koji pomažu su omega 3 suplementi masnih kiselina, antisebore­ični šamponi ili sprejovi i kortikoste­roidi, retinoidi, oralni ciklospori­n, kao i antibiotic­i za lečenje sekundarni­h bakterijsk­ih infekcija.

Izlečenje

Određuje je stanje i težina psa. Veterinar će razgovarat­i o planu dijagnosti­ke i lečenja psa.

Vlasnici engleskih i francuskih buldoga i mopsa verovatno će želeti da ponovo poseduju psa te rase i da je preporuče drugima, iako oni imaju predispozi­ciju za respirator­ne bolesti, bolesti očiju i kičme, toplotni udar i upalu pluća, a životni vek im je u proseku četiri godine kraći u poređenju s psima s dužim njuškama. U protekloj deceniji, popularnos­t ovih takozvanih brahiocefa­ličnih pasa porasla je širom sveta, piše magazin „Pas“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia