Alo!

Obeležena godišnjica fašistièko­g zloèina

- D. K.

Komemorati­vnom sednicom gradske skupštine i parastosom koji su na Groblju streljanih služili sveštenici žičke eparhije, u Kraljevu je obeležena 79. godišnjica zločina u kojem su nemački okupatori streljali više od dve hiljade civila.

Međunarodn­i monetarni fond (MMF) dao je zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru naredne godine, kazao je juče ministar finansija Siniša Mali. Međutim, za koliko procenata će one biti uvećane biće poznato, kako je rekao, u narednih nekoliko dana.

- Idemo na povećanje plata u javnom sektoru od januara. Neće to biti procenat kao prošle godine, ali će sigurno biti povećanja plata u javnom sektoru - kazao je juče za RTS Mali.

Ministar finansija je podsetio i da će doći i do povećanja penzija od 1. januara sledeće godine za 5,9 odsto, kao i minimalne zarade za 6,6 odsto.

- Sada izvesno mogu da kažem da ne postoji zemlja u Evropi, za koju zna i MMF a koja će povećati i plate, penzije i minimalnu zaradu od 1. januara iduće godine. Pored povećanja plata u javnom sektoru, povećanje minimalne zarade podići će zarade i u privatnom sektoru - objasnio je on.

Napomenuo je da se po projekcija­ma očekuje da će u aprilu ili maju sledeće godine prosečna plata biti 540 evra i podsetio da je 2012. prosečna plata bila svega 329 evra.

On je juče istakao i da je ostvaren prihod PDV-A veći za dve milijarde dinara u odnosu na planirane projekcije.

- Dve milijarde dinara veći prihod od planiranog pokazuje da nam dobro radi ekonomija. To je najobjekti­vniji

Pored povećanja plata u javnom sektoru, povećanje minimalne zarade podići će zarade i u privatnom sektoru

SINIŠA MALI, ministar finansija

pokazatelj uspešnosti jedne ekonomije i to nam daje pravo da do kraja godine uradimo sve što smo planirali - naveo je Mali.

Sa MMF-OM, dodaje on, bilo je reči i o rebalansu budžeta za ovu godinu, te kaže da će država ići sa tim da još više novca uloži u kapitalne projekte do kraja godine kako bi podstakla dalji rast BDP-A.

- Upravo zbog toga, prognoza MMF-A je da će stopa rasta Srbije biti minus 1,5 odsto. Dakle, broj jedan u Evropi, najbolja ekonomija, najveća stopa rasta ili najmanja stopa pada u Evropi je Srbija za 2020. To je, dakle, ta zlatna medalja koju smo dobili - naglasio je za Tanjug Mali.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia