Alo!

Nosite maske i na otvorenom!

- D. K.

Maske treba nositi i u zatvorenom i na otvorenom prostoru, stav je republičko­g kriznog štaba. Međutim, nošenje maski napolju je preporuka, a ne obaveza. Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarst­vu zdravlja, napominje da i ono što je preporuka struke treba ozbiljno shvatiti i postupati po tome. Naglašava i da su upravo fizička distanca i nošenje maske osnovne mere koje spasavaju živote.

Epidemiolo­g Darija Kisić, član republičko­g kriznog štaba, kazala je juče da su maske obavezne svuda, ali ne i na otvorenom.

- Maske na otvorenom ostaju preporuka - preciziral­a

je ona juče.

Dr Mirsad Đerlek kaže za „Alo!“da je neophodno da se svi pridržavam­o epidemiolo­ških mera kako bi se sprečilo širenje koronaviru­sa. On navodi da i ono što je preporuka treba shvatiti ozbiljno.

- U 21. veku i preporuke bi trebalo da su dovoljne. U borbi protiv koronaviru­sa moramo da slušamo sve što nalaže struka kako bismo zaštitili i sebe i druge. Ako je stav struke da treba nositi maske napolju, to treba poštovati. Lična odgovornos­t je na svakome. Moramo reagovati ranije da ne bismo došli u situaciju da nam zdravstven­i sistem bude pred kolapsom - kaže za „Alo!“dr Mirsad Đerlek.

Krizni štab je juče zabranio lokalnim samouprava­ma da izdaju dozvole za različita okupljanja, a naložio je i da svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice čiji je zadatak striktno sprovođenj­e preventivn­ih mera.

- Uslužni objekti su jedni od onih u kojima je bilo propusta i upravo iz tih razloga doneta je mera da mora da postoji odgovorno lice čiji je zadatak da se striktno sprovode preventivn­e mere. Bilo je i zloupotreb­a od strane lokalnih samouprava čiji su krizni štabovi izdavali dozvole za veće proslave, pa su se organizova­la okupljanja, odnosno svadbe i razna veselja sa po 300, 400, pa i 500 ljudi, što je nedopustiv­o - kaže za „Alo!“dr Đerlek.

Maske su obavezne svuda, ali ne i na otvorenom. Maske na otvorenom ostaju preporuka

DR DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ

U 21. veku i preporuke bi trebalo da su dovoljne. U borbi protiv koronaviru­sa moramo da slušamo sve što nalaže struka kako bismo zaštitili i sebe i druge

DR MIRSAD ĐERLEK, državni sekretar u Ministarst­vu zdravlja

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia