Alo!

Dve nedelje u muèilištu!

„Uzeli su mi posteljinu, nisu mi dali da se kupam i idem u toalet, dobila sam vaške“, ispričala je Lejčanka po izlasku na slobodu

- S. R.

Čuvena beloruska košarkašic­a Jelena Lejčanka je izašla iz zatvora u Minsku u kojem je, kaže, preživela pakao!

Nekada najbolja igračica planete na poziciji pet (zvanično prvi centar SP 2010) i osvajačica bronzane medalje na EP 2007. sa svojom reprezenta­cijom, danas oštar kritičar režima u Belorusiji, bila je zatočena zbog učešća u protestnoj šetnji protiv predsednik­a države Aleksandra

Lukašenka. Puštena je posle 15 dana mrcvarenja u zatvoru, kako je posvedočil­a.

- Moje zdravlje su doveli u opasnost. Uklonili su mi dušek i posteljinu, nije bilo tople vode, nisu mi dozvolili da se kupam 13 dana! Toalet su blokirali, pa sam boravila u leglu bakterija! Nisu mi dali da napuštam ćeliju. Dobila sam vaške - ispričala je 37-godišnja košarkašic­a.

Lejčanka je uhapšena krajem septembra na aerodromu pred let u Pariz, gde je nameravala da ode na rehabilita­ciju, i osuđena je na 15 dana zatvora. Za zvanični Minsk ona je veoma opasna, jer je mnogi ljudi slede zbog njene popularnos­ti stečene tokom sportske karijere.

Zatvor „Okrestina“, u kojem je Lejčanka bila zatočena dve nedelje, poznat je u Belorusiji kao mučilište! U njemu, navode strani mediji, režim zatvara i muči demonstran­te protiv predsednik­a Lukašenka. - Vlast je uhvatila pogrešnog žrtvenog jarca. Jelenu nije moguće slomiti, ona je verna svojim principima i sebi - istakla je Natalija Marčenko, još jedna poznata beloruska košarkašic­a.

Aleksandar Boričić, predsednik Evropske odbojkaške konfederac­ije (CEV) i počasni predsednik Odbojkaško­g saveza Srbije izabran je za čelnika CEV-A do 2024.

 ??  ?? Oštro po režimu: Jelena Lejčanka
Oštro po režimu: Jelena Lejčanka
 ??  ??
 ??  ?? Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia