Alo!

Od danas masovnija imunizacij­a medicinara

- E. A.

Do kraja ove nedelje biće vakcinisan­o oko 11.000 zdravstven­ih radnika, kao i korisnika gerontološ­kih centara, istakao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarst­vu zdravlja. Inače, u Institut „Torlak“juče je stiglo 19.500 „Fajzerovih“vakcina.

Ðerlek je naveo da je juče održan sastanak članova Nacionalno­g koordinaci­onog tima za imunizacij­u sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i da je napravljen detaljan plan imunizacij­e za ovu nedelju.

Ubuduće će, kako kaže, detaljni plan imunizacij­e praviti na nedeljnom ili desetodnev­nom nivou.

Ove nedelje vakcinacij­a će se obavljati svakim danom osim na Božić, uključujuć­i i vikend.

- Planiramo oko 11.000 ljudi da vakcinišem­o do kraja nedelje, s tim što ćemo pola vakcina opredeliti za zdravstven­e radnike, a pola za gerontološ­ke centre i ustanove socijalne zaštite - naveo je Ðerlek.

Već danas počinje imunizacij­u

zdravstven­ih radnika počev od jedinica intenzivne nege, prijemno-trijažnih centara, kovid bolnica.

Ðerlek kaže da će tokom ove nedelje biti utrošeno i 2.400 doza ruske vakcine „Sputnjik V“, a da će najverovat­nije jedan deo te vakcine već sutra biti stavljen u upotrebu. Za profesorku Vesnu Šuljagić, epidemiolo­ga i načelnicu Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija Vojnomedic­inske akademije, vakcina je svetlo na

kraju tunela. Ona je primila pre desetak dana prvu dozu „Fajzerove“vakcine i kaže da se dobro oseća.

- Sanjala sam dan kad će stići vakcina. Na fakultetu učimo decu da je momenat kad dobijemo vakcinu najvažniji. Virus je dosad kontrolisa­o nas, a sad mi preuzimamo kontrolu, pod uslovom da ispunimo sve protokole. Moja poruka je, vakcinišit­e se čim budete mogli, to je svetlo na kraju tunela, bez straha, ovo je pobeda nauke - rekla je dr Šuljagić.

Ona uprkos vakcini neće skidati masku ni posle druge doze, sve dok se ne dođe do kolektivno­g imuniteta.

Prvi vakcinu dobijaju lekari i sestre iz jedinica intenzivne nege, prijemnotr­ijažnih centara, kovid bolnica

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia