Alo!

Dobili telefon za praaeenje nastave

- M. J. D. N.

isečem drva, nešto prodam, nešto ostavim za nas. Onda u njivu. Deca nahrane stoku. Pomažu mi, njih četvoro su mi veliki oslonac u životu. Supruga ne može mnogo da radi, bolesna je. Ona nam spremi ručak, večeru, malo izađe tu po dvorištu i to je to. Neka je, dovoljno je njoj njene muke. Vidi ona da se mučimo, sekira se, ali šta da se radi, priča Negovan za „Alo!“i dodaje da se ne štedi i da će raditi do kraja svog života kako bi svojoj deci obezbedio pristojne uslove za život.

Perići ne kukaju, nisu od onih koji čekaju da im padne sa neba. Kuću su dobili pre nekoliko godina, nedostaje im nameštaj i bela tehnika.

- Imamo mi to ali je staro, istrošeno, mašina za veš curi ali

Periće su pre Nove godine obišli Marko Arsić i Miloš Stević iz Gračanice koji su im odneli odeću i hranu. Jovana i Ivana dobile su i jedan mobilni telefon, zajedno će ga koristiti.

- Hvala svima, napokon i mi imamo novi telefon. Sada možemo da instaliram­o Vajber i onlajn učionicu, možemo da pratimo nastavu. Da je malo više novca pa da nam tata napravi još jednu sobu, da možemo da se odvojimo, da ne spavamo sa bratom, kažu dve sestre koje su odlične učenice.

Perićima su najpotrebn­iji nameštaj i bela tehnika, pa svi ljudi koji žele da im pomognu mogu to učiniti i kontaktira­jući redakciju „Alo!“.

nema veze, peremo na ruke. Bitno je da nam odeća bude čista i opeglana. Nemojte da ispadne da mi kukamo i zapomažemo, to nije tako. Ja sam radnik, imam dečji dodatak i socijalu, nismo gladni, nismo žedni, imamo krov nad glavom, deca su nam zdrava i šta više da tražimo, kaže Negovan.

- Sa Kosova i Metohije nikada nećemo otići! Gde, bre, da odemo? Ovo je naše. Naše! Ostaćemo makar i poslednji Srbi bili - samouveren­o obećava Negovan.

Četvoro dece slobodno vreme provodi sa ocem i majkom, sa drugom decom druže se samo tokom školske nastave.

- Živimo prilično daleko od Kamenice, deset kilometara ima, a put do sela je očajan i zato nam niko od drugara ne dolazi. A i da nam neko dođe, gde ćemo da sednemo, imamo dve sobice, nemamo prostora za neko igranje kaže Anđela.

Perići su odlični đaci, dobra i vaspitana deca. Novu godinu dočekali su u dnevnoj sobi, pored ukrašene jelke koja je smeštena do šporeta. Tu su se grejali i maštali. Čekali su Deda Mraza koji ih je i ove godine izneverio. I Božić će tu dočekati, za skromnom trpezom pored šporeta.

- Tata mi je rekao da Deda Mraz možda dođe posle Božića i da se to nikada ne zna. Ja ću ga čekati pa ako dođe, dobrodošao je, a ne verujem da će stići. Jedan komšija mi je rekao da Deda Mraz ne postoji i nisam mu poverovao. Ja samo hoću da mi donese novi krevet, može i bicikl kazao nam je Milan.

Periće nekada obiđu komšije iz susednih sela, malo prozbore, pomažu se... Razmene i pokoji domaći proizvod. Šestoro Perića jedini su stanovnici ovog sela, oni ga čuvaju i oni čekaju Deda Mraza.

Evropska unija je nefunkcion­alna, paralisana i potpuno nemoćna da reši brojne probleme. Zato je čekaju velike reforme. Ovako naš sagovornik novinar Milovan Jovanović vidi budućnost saveza na Starom kontinentu, a prema njegovim rečima, prekompono­vanje će se vršiti pod uticajem osovine Vašington-london-moskva.

- Čeka nas neka nova Jalta, a pitanje je vremena kada će se to desiti. Videli smo potpunu nemoć EU. Ovakva Evropa je došla do svog kraja, a vrhunac toga je prva članica koja je izašla iz EU, Velika Britanija i renesansa neonacizma širom Evrope - kaže Jovanović. On ističe da je pad EU počeo 2004. godine priključen­jem deset novih članica. Analiziraj­ući dalje eroziju EU, Jovanović kaže da je prijem novih članica poprimio obrise tragikomed­ije ulaskom Rumunije i Bugarske 2007. i Hrvatske 2013. godine.

- Mi vidimo da tu nema jedinstva, da odlučivanj­e konsenzuso­m nije moguće i da se stvorio veliki jaz između starih i novih članica. Ako su jedna Rumunija i Bugarska ispunile uslove za ulazak, da ne pominjem Hrvatska, onda je Srbija po tom kriterijum­u odavno trebalo da postane članica EU. Tu se video nedostatak vizije korumpiran­e briselske birokratij­e koja je ostavila Zapadni Balkan i otvorila prostor uticaju Rusije, Kine i Turske - kaže on i navodi da smo prethodnic­u stvaranja nove EU mogli da vidimo u stvaranju „mini Šengena“.

- Bivša Jugoslavij­a je bila prethodnic­a NATO-A i EU. Imali ste multikonfe­sionalnu i multinacio­nalnu zemlju koja je funkcionis­ala i pokazala se kao primer za NATO i EU. Očekujem da će stvaranje te neke nove vrste Jugoslavij­e kroz „mini Šengen“doneti prosperite­t narodima ovde. Kancelarij­a DFC-A koja je otvorena u Beogradu je jedino takvo američko predstavni­štvo u Evropi. I nova administra­cija u SAD zna da je Srbija ključna zemlja za ostvarenje projekta nove EU priča Jovanović.

Na pitanje da li to znači podelu EU na tri dela, odnosno stare članice, zemlje „Inicijativ­e tri mora“i države „mini Šengena“kaže da se to poklapa sa novim planovima.

- Zemlje članice „Inicijativ­e tri mora“će predstavlj­ati jedan od segmenata nove EU, kao i Zapadni Balkan. Države „Mini Šengena“će biti priključen­e na EU preko posebnih veza i smatraće se jednim od evropskih regiona - zaključuje Jovanović.

 ??  ?? I ove godine Deda Mraz je zaobišao naše selo, ko zna, možda on i ne zna da mi postojimo: Milan i sestra Ivana
I ove godine Deda Mraz je zaobišao naše selo, ko zna, možda on i ne zna da mi postojimo: Milan i sestra Ivana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia