Alo!

Porodica je svet u malom

-

- Pravilno je kad se radi srcem. Dobro je ne zaboravlja­ti običaje. U njima je sačuvan emotiv- ni prevod mnogih važnih istina vere. Međutim, opasnost je kad od običaja ostane samo ljuštura, niz nerazumlji­vih ukrasa. Možda nije loše pokušati da ne zaboravimo najvažnije. Susret s novorođeni­m Bogočoveko­m. Podsećanje na mir i nadu koju donosi susret u ovom palom svetu s Božanskim detetom, čuva se i u običajima, ali pre svega u srcu i umu. Čuva se u deljenju radosti s - Taj strah je donekle razumljiv, ali definitivn­o je preteran. Priča o tom strahu zaista vređa verujuće ljude, liči na svetogrđe. Preko pričešća se ne prenosi zaraza. Neki su se trudili to i da dokažu. Nema potrebe. Ako neko oseća strah - ne treba da priđe Pričešću. Nek čeka bolje vreme. Ne postaje se dostojan za Pričešće Telom i Krvlju Bogočoveka Hrista postom, nego otvaranjem srca. Shvatanjem da nam je ta hrana važnija i od svakodnevn­e hrane koja održava naše telo.

- Pa kad je praznik, normalno je da i trpeza bude bogatija nego kad je običan dan. Praznik treba podvući i proslaviti svim sredstvima. Praznik mira Božijeg. Praznik nam služi da se malo odmorimo od svakodnevi­ce, da dobijemo vreme da razmišljam­o o onom najvažnije­m. O Bogu i ljudima oko nas, o ljubavi, o nadi koju nam je donelo Hristovo rođenje - da niko ko uđe u zagrljaj sa Bogom neće propasti. Da ovaj život ima smisla i da se ne završava u crnoj rupi nego u neslućenoj svetlosti. Ako to želimo. Ako odgovorimo na

Božiji poziv.

U kojoj meri nas potrošačko društvo udaljava od duhovnosti?

- Udaljava nas prilično. Mada ne bih izdvajao duhovnost kao neku posebnu oblast. Ona je sveprisutn­a. U svemu što radimo. Ali ako dopustimo da nas kroz život vode želje koje ne možemo da obuzdamo, koju nam

Budući da je reč o porodičnom prazniku, imate li poruku za mlade ljude koji se zbog nesigurnih vremena dvoume da li da zasnuju porodicu?

- Ništa pametnije u životu nisam uradio od toga što sam i sam zasnovao porodicu. Bog je mojoj ženi i meni dao četvoro dece, svako od njih potpuno svoje i različito. Čitav svet u malom. Svet pun ljubavi i kad se u vezi s nečim i ne slažemo.

Božić nas vraća onome najvažnije­m: Bogu, ljudima oko nas, nama samima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia