Alo!

Zoran i Jelena ponosni na sinove i unuke

-

Bivši čuvar mreže

Zoran Stojanović, danas trener golmana u Al Karatijatu, ekskluzivn­o za „Alo!“priča kako naši ljudi slave dan Hristovog rođenja daleko od otadžbine, u egzotičnoj zemlji kakav je emirat u Persijskom zalivu koji će 2022. ugostiti 32 najbolje fudbalske reprezenta­cije sveta.

- Srba u Kataru je oko hiljadu. Od ostalih pravoslava­ca ovde ima vernika iz Makedonije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Rusije, Ukrajine, Grčke, Egipta, Libana... - poručuje Stojanović u razgovoru za naš list.

Imaju li pravoslavc­i bogomolju u toj muslimansk­oj zemlji?

- Imamo pravoslavn­u crkvu u kojoj služi arhiepisko­p katarski Makarije. U istom kompleksu su pravoslavn­a

U Kataru živi i Zoranov sin Stefan sa porodicom, dok Luka igra fudbal za Čikago fajer u SAD.

- Luka je s porodicom u Beogradu, polovinom januara vratiće se u Čikago, tako da ove godine neće biti sa nama. i katolička crkva, ali bez crkvenih obeležja.

Znači li to da se Božić

Sa Stefanovom porodicom non-stop se viđamo, a svi se rado sećamo 2019. kada smo bili na okupu. To su retke prilike, ali puno znače Jeleni i meni. Ponosni smo na sinove i unuke Aleksu, Matiju i Uroša.

slavi specifični­je nego u Srbiji?

- Mi kao da smo u Srbiji, proslaviće­mo u krugu porodice. O tome najviše brine supruga Jelena, sjajna domaćica. Trudimo se da običaje sprovedemo i u Kataru, doduše badnjaka i slame u stanu nema, ali na stolu će biti žito, česnica iz koje se izvlači novčić, orasi, urme, suvo grožđe, vino... Na sve načine pokušavamo da sačuvamo srpski identitet. Uvek je uzbudljivo čekanje da neko dobije deo česnice sa novčićem, a Jelena ga

Božićni ručak zalijemo alkoholom, dostupan je u specijalni­m prodavnica­ma. Ima svega: viski, pivo, votka, vino...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia