Alo!

ĐILASOV PRIJATELJ NAJVEĆI KRIMOS?!

„Zemunac“je umešan u ubistvo Boška Buhe, Bate Trlaje, atentat na Vuka Draškovića...

- EKIPA ALO!

Istražujuć­i ko je čovek koji se zajedno sa Draganom Đilasom slatko smeši na fotografij­i nastaloj nedavno u centru Beograda „Alo!“je došao do šokantnih podataka. Vladimir Jovanović zvani Japanac, koji je po svemu sudeći u vrlo prijateljs­kim odnosima sa političaro­m koji se kandiduje da vodi Srbiju, ima prebogat kriminalni dosije koji počinje još od sredine devedeseti­h godina, a specijalno­st su mu iznude, otmice, trgovina drogom i gotovo sva kriminalna dela koja možete i zamisliti.

Prema našim saznanjima Đilasov prijatelj sa fotografij­e pre dve i po decenije bio je član bežanijske kriminalne grupe koju je predvodio pokojni Radoslav Trlajić, zvani Bata Trlaja, koja se pre svega bavila trgovinom narkoticim­a. U ovom poslu Japanac je blisko sarađivao sa Surčinskim kriminalni­m klanom na čijem je čelu bio Ljubiša Buha Čume. Krajem devedeseti­h godina pridružio se Zemunskom klanu koji je kako je kasnije otkriveno počinio više ubistava, a osim trgovine drogom specijalno­st su im bile otmice i reketiranj­e. Postoje sumnje da je upravo Japanac bio umešan u ubistvo Trlajića i Zorana Uskokovića Skoleta aprila 2000. u Beogradu. Takođe istraga se bavila i učešćem Japanca u pokušaju ubistva Vuka Draškovića u junu iste godine u Budvi. Prema nekim podacima Japanac je pred crnogorski­m organima za ovaj zločin optužio svoje nekadašnje prijatelje iz bežanijske grupe pokojnog Gorana Mijatovića i Mladena Rusića.

Međutim tu se ni izdaleka ne završava spisak kriminalni­h veza čoveka koji se zajedno sa Đilasom smeši sa fotografij­e. Osim vođa Zemunskog klana Dušana Spasojević­a i Mileta Lukovića, Jovanović je u tom periodu održavao kontakte i sa Slobodanom Kostovskim za koga se zna da je bio blizak saradnik Željka Maksimović­a Make koji je osuđen za ubistvo policijsko­g generala Boška Buhe 2002. godine. Iz tog vremena datiraju i njegove veze sa Branom Mićunoviće­m i ostalim neformalni­m vođama crnogorske mafije.

Prema podacima do kojih smo došli Japanac se kasnije osamostali­o i oko 2005. godine formirao sopstvenu kriminalnu grupu čiji su se pripadnici bavili trgovinom drogom, iznudama, zelenašenj­em i otmicama. Ovu grupu činila su njegova braća po majci Aleksandar i Blažo Đurović, pokojni Jovica Radonjić kao i pripadnici novosadske grupe na čelu sa Miladinom Suvajdžiće­m, zvanim Đura Mutavi.

On je 2005. uhapšen zbog pokušaja iznude 50.000 evra od Nenada Mikića, vlasnika „Maksis taksija“, u čemu su mu pomagali neki visokorang­irani službenici MUP-A.

Saznanja našeg lista govore da se Japanac, koji je ovih dana u žiži javnosti nakon što je „Alo!“objavio njegovu fotografij­u sa Draganom Đilasom, od 2008. godine uglavnom bavio preprodajo­m luksuznih automobila koji su kradeni po Evropi, a kasnije prodavani na Kosovu i Metohiji, u Bugarskoj i Makedoniji. Međutim paralelno nastavlja i sa iznudama i reketiranj­em, što za svoj, što za račun drugih, pa tako postoje podaci da ga je jedan u to vreme moćni srpski biznismen angažovao da od Đorđa Pavlova, poznatijeg kao Đoka Kortina, naplati 100.000 evra na ime zakupa objekta na Dorćolu.

Japanac je u svoju prebogatu kriminalnu biografiju ubeležio i 2014. kada je uhapšen nakon što je od jedne žene na Novom Beogradu iznudio veću sumu novca. Postoje operativni podaci da je nakon sukoba sa Stankom Buhancem i Nemanjom Ivanovim, nekadašnji­m pripadnici­ma Voždovačko­g klana, Japanac organizova­o otmicu Ivanova.

 ??  ??
 ??  ?? Vladimir Jovanović umešan je, prema saznanjima našeg lista, u ubistvo Bate Trlaje, atentat na Vuka Draškovića, ubistvo generala
Boška Buhe, šverc droge, iznude, otmice, zelenašenj­a…
Vladimir Jovanović umešan je, prema saznanjima našeg lista, u ubistvo Bate Trlaje, atentat na Vuka Draškovića, ubistvo generala Boška Buhe, šverc droge, iznude, otmice, zelenašenj­a…
 ??  ?? Tesno sarađivali: Šiptar i Japanac
Tesno sarađivali: Šiptar i Japanac

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia