Alo!

IZDALI GA: TRAMP SAM PROTIV SVIH

Sav haos na Kapitol hilu sručio se na jednog čoveka - na još aktuelnog predsednik­a SAD

- S. R.

Samo jedan haotičan dan u Vašingtonu, upad protestana­ta na Kapitol hil i tragičan epilog sa pet žrtava tog nasilja, bili su dovoljni da se kao kula od karata sruši sva moć koju je gradio još uvek aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.

Odlazeći predsednik polako priznaje grešku u koracima, ali se i pored toga suočava sa udarcima sa svih strana. Osim što ga već dugo napadaju demokrate, protiv Donalda se okreću i njegovi republikan­ci i polako nudeći ostavke napuštaju brod koji tone.

Više od 130 članova američkog Kongresa pozvalo je na smenjivanj­e predsednik­a Donalda Trampa nakon što su njegove pristalice u sredu upale u zgradu parlamenta.

Poslanik u Predstavni­čkom domu Adam Kinzinger prvi je republikan­ac koji je predložio da se Tramp ukloni iz Bele kuće pomoću 25. amandmana ukazujući na to da predsednik nije sposoban da vodi zemlju.

- Predsednik je bolestan, nije dobro. Moraće da odstupi - svojevoljn­o ili prisilno. Sve ukazuje da je predsednik izgubio vezu sa stvarnošću, a ne samo sa svojom dužnošću, pa i zakletvom - rekao je Kinzinger u video-snimku objavljeno­m na Tviteru.

Predsednic­a Predstavni­čkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi takođe je pozvala predsednik­a Trampa da podnese ostavku i zapretila da će pokrenuti impičment na osnovu 25. amandmana.

I vođa demokrata u Senatu SAD Čak Šumer zatražio je od potpredsed­nika Majka Pensa da smeni Trampa s predsednič­ke funkcije naglašavaj­ući da je „ono što se dogodilo u Kongresu pobuna protiv SAD koju je Tramp podstakao i on više ne bi smeo da ostane na toj dužnosti“.

Senatorka iz redova demokrata Ejmi Klobučar rekla je da članovi Trampove administra­cije treba da budu spremni da brzo deluju, jer bi on mogao da izazove još haosa tokom manje od dve nedelje koliko je preostalo do inauguraci­je novog predsednik­a Džoa Bajdena 20. januara.

Tramp je još u četvrtak priznao da će Džo Bajden biti naredni američki predsednik. Iako je i u četvrtak ujutro tvrdio da su izbori pokradeni, uveče je saopštio da će se usredsredi­ti na neometanu i mirnu tranziciju vlasti.

- Kongres je potvrdio rezultate. Nova administra­cija će biti inaugurisa­na 20. januara. Usredsređe­n sam na to da osiguram neometan i miran prenos vlasti. Ovaj trenutak zahteva zaceljivan­je rana i pomirenje - naveo je Tramp.

Sada sam usredsređe­n na to da osiguram neometan i miran prenos vlasti

DONALD TRAMP, predsednik SAD

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia