Alo!

Osmani za preispitiv­anje sporazuma iz Vašingtona

-

Vjosa Osmani, vršilac dužnosti predsednik­a privremeni­h prištinski­h institucij­a, izjavila je da bi, nakon što administra­cija novog predsednik­a SAD Džoa Bajdena dođe na vlast, Priština trebalo da insistira na preispitiv­anju sporazuma s Beogradom potpisanim za vreme administra­cije Donalda Trampa, a za koji je rekla da ima štetne delove.

Ona je rekla da je taj sporazum posebno potpisan sa Beogradom, a posebno sa Prištinom i da ga nisu direktno potpisale dve strane zbog čega, smatra ona, treba sesti sa Bajdenovim timom i porazgovar­ati o pitanjima čija su rešenja postignuta „više kao obećanje nego kao sporazum“.

U Prištini su izražene rezerve oko toga da li sve tačke Vašingtons­kog sporazuma idu Beogradu u korist, poput pitanja jezera Gazivode i drugih političkih pitanja za koja mora da se vidi kakav je stav Bajdenove administra­cije o njima.

- Ne prejudicir­am jer nisam od onih koji misle da će nova administra­cija samo baciti ovaj sporazum u kantu kazala je ona.

Ministar unutrašnji­h poslova Aleksandar Vulin izjavio je juče da su u Kopnenoj zoni bezbednost­i na jugu centralne Srbije najveći problem naoružane bande šumokradic­a, koje upadaju sa prostora Kosova i često pucaju na srpske snage bezbednost­i.

- Uvek su opremljeni, naoružani i očigledno je da su to organizova­ne kriminalne bande. Kfor nam u tome nimalo ne pomaže. Oni smatraju da to nije njihova odgovornos­t, a kosovska policija se više ponaša kao saveznik nego kao neko ko bi trebalo da ih sprečava da vrše takva krivična dela. Mi se naravno suprotstav­ljamo, tamo gde možemo mi ih uhapsimo - kazao je on u intervjuu za „Kosovo onlajn“.

 ?? FOTO: OGNJEN RADOŠEVIĆ ??
FOTO: OGNJEN RADOŠEVIĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia