Alo!

SRPSKI ZET nacrtao „Bombonjeru“

Dom Maradonino­g omiljenog kluba delo ovdašnjeg čoveka

- Ž. VUJIČIĆ

Dok je sveta i veka pamtiće se da je fudbalski bog bio iz Argentine. Sećanje na Dijega Maradonu čuvaće se i kroz „Bombonjeru“. Dom njemu omiljene Boke juniors, a nacrtan perom ovdašnjeg čoveka. Srpskog zeta!

Viktor Sulčič, Slovenac rođen krajem 19. veka u okolini Trsta, zajedno s dvojicom kolega projektova­o je fudbalski stadion danas (i u budućnosti, verovatno) ogromne popularnos­ti. Taj italijansk­i đak je odmah posle studija arhitektur­e u Firenci i Bolonji, 1924. godine, emigrirao u Buenos Ajres. Bio je oženjen s Anom Kiselički, nastavnico­m klavira rodom iz Vranjeva kod Novog Bečeja, u kojem smo pronašli njenog potomka Milorada Kiseličkog.

- Sećam se babe Ančice, tako sam je zvao.

Ona je sestra mog dede - priča za „Alo!“80-godišnji Mimika, kako Novobečejc­i zovu svog poznatog sugrađanin­a.

Babu iz Argentine pamti, veli nam, po poklonima. - Posle rata, pedesetih godina, prvi put je došla u posetu. Za nas decu bio je to događaj, stigla baba iz Amerike. Donela nam je čokolade, prve u našim životima, razne druge poklone, pa loptu... Gumenu loptu. E, to je bio pojam, imati takvu u vreme kad se igralo krpenjačam­a. Nažalost, probušili smo je na livadi, o bagrem. Kako smo plakali...

Ovaj nekadašnji vaterpolis­ta simpatije u fudbalu je gajio, kaže, prema Argentini.

- Zbog babe Ančice, naravno. Žao mi je što veze s njom kasnije nisu održavane. Valjda je razdaljina učinila svoje.

Kiselički je radni vek najduže proveo kao direktor „Urbanizma“u Novom Bečeju. Svom gradu je ostavio, između ostalog, prelepi kej na Tisi. Pamti se i njegovo službovanj­e u sportu.

- Bio sam predsednik Fudbalskog kluba Jedinstvo u vreme njegovih najvećih uspeha - ponosno ističe inženjer šumarstva u penziji.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Milorad Kiselički
Milorad Kiselički

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia