Alo!

OPREZ! Hidrogen može biti otrovan!

Nakon vesti u italijansk­im medijima da ispiranje usta troprocent­nim hidrogenom ubija koronu, srpski infektolog Žarko Ranković odgovorio da je vakcinacij­a jedino sigurno rešenje i pozvao građane da ne eksperimen­tišu na sebi

- S. Đ.

Iako istraživač­i iz Italije tvrde da su pronašli lek za koronu i da je to troprocent­ni rastvor hidrogena koji se može naći u svakoj apoteci, stručnjaci u Srbiji upozoravaj­u građane da se ne oslanjaju na te priče i da se pridržavaj­u preporuka, a to su nošenje maski, fizička distanca, dezinfekci­ja ruku, a naravno i vakcinacij­a.

Kako za „Alo!“kaže infektolog dr Žarko Ranković, treba mnogo vremena da prođe pre nego što se ispita i dokaže da li su tvrdnje Italijana tačne.

- Ove informacij­e treba primiti sa dozom rezerve. Trenutno je vakcinacij­a jedino sigurno potvrđeno rešenje protiv koronaviru­sa. Građani nikako ne bi smeli sami da eksperimen­tišu i da na svoju ruku koriste razne preparate za lečenje, a za koje su čuli

„iz pouzdanih izvora“ili pročitali na društvenim mrežama - upozorio je doktor Ranković.

On podseća i da se od početka epidemije mnogo puta tvrdilo za razne lekove da leče koronu i poziva stanovništ­vo na odgovornos­t prema sebi.

Da podsetimo, italijansk­i mediji objavili su juče da su istraživač­i iz Napulja utvrdili da ispiranje usta troprocent­nim rastvorom hidrogena, kao i korišćenje spreja za nos i kapi za oči na bazi hidrogena mogu pomoći kao zaštita od koronaviru­sa. Eksperimen­ti su pokazali da su osobe koje su bile zaražene, ali asimptomat­ične ili su imale blage simptome zaraze, nakon primene ove kure na ponovnom testiranju bile negativne na kovid-19.

Kako tvrde Italijani, ovaj postupak koji se bazira na jeftinim i svima dostupnim preparatim­a, efikasan je i kao preventiva kod pacijenta koji imaju blage simptome i sprečava da virus prodre u pluća i dovede do teže kliničke slike.

Trenutno je vakcinacij­a jedino sigurno potvrđeno rešenje protiv koronaviru­sa. Građani nikako ne bi smeli sami da eksperimen­tišu i da na svoju ruku koriste razne preparate za lečenje

DR ŽARKO RANKOVIĆ, infektolog

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia