Alo!

Taèi planira bekstvo iz pritvora u Hagu!

Sve svoje resurse koje ima, kao i položaj u OVK, on bi iskoristio za formiranje mreže podrške i jataka

- M. J.

Komandant OVK Hašim Tači, koji u Hagu odgovara za najmanje sto ubistava i druge monstruozn­e zločine nad Srbima, Albancima i Romima, planira da pobegne iz zatvora i tako izbegne suđenje za krvoprolić­a koja je počinio na Kosovu i Metohiji.

Njegov advokatski tim, koji čine preskupi branioci, zatražio je od Specijalno­g suda u Hagu da Tačiju omogući da se brani sa slobode. Tačijev cilj je da mu sud omogući izlazak iz zatvora kako bi odmah potom pobegao i sakrio se negde u inostranst­vu.

Tužilaštvo je ocenilo da bi puštanje na slobodu bio veoma riskantan potez jer osumnjičen­i komandant OVK vrlo lako može da pobegne i da se više nikada ne odazove na sudski poziv.

- I dalje stoje razlozi za pritvor jer postoji opasnost da će Tači pobeći kako bi izbegao suđenje, da će nastaviti da ometa postupke pred Specijaliz­ovanim većima i da će uticati na svedoke, žrtve ili saradnike. Zločini za koje se on tereti mogu za sobom povući kaznu doživotnog zatvora. Upravo ova mogućnost doprinosi postojanju rizika da će pobeći. Taj rizik će se samo povećavati kako se postupak bude odvijao i kada budu obelodanje­ni svi dokazi protiv njega - ističe Specijalno tužilaštvo u Hagu.

Zbog navedenih razloga, tužilaštvo je od Specijalno­g suda u Hagu zatražilo da odbije Tačijev zahtev za puštanje na slobodu. U posebnom podnesku koje je tužilaštvo 21. decembra poslalo sudu, navode se još neki razlozi zbog kojih „osumnjičen­i nikako ne bi smeo da se brani sa slobode“.

- Hašim Tači je više puta, na razne načine, podrivao rad Specijaliz­ovanih veća i tužilaštva i to je trajalo nekoliko godina, posebno kada je optužnica postala ozbiljna pretnja, a kasnije i stvarnost. Sa pozicije predsednik­a Kosova podneo je amandman kako bi „razjasnio“vremenski rok rada suda. Takvi koraci teško pokazuju podršku radu suda, ali još više govore u prilog kontrastu između Tačijevih javnih izjava podrške sudu i njegovih tajnih manevara - navodi se u podnesku.

Sve svoje resurse koje ima, kao i položaj u OVK, Tači bi iskoristio za formiranje jake mreže podrške i jataka koji bi ga skrivali tokom bekstva. On bi, smatra tužilaštvo, nastavio da podriva rad suda u Hagu.

Više puta je, na razne načine, podrivao rad Specijaliz­ovanih veća i tužilaštva

 ??  ?? Tačiju više nije do smeha: Zmija sa Majkom Pompeom
Tačiju više nije do smeha: Zmija sa Majkom Pompeom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia