Alo!

VAKCINE ZA SVE!

Država će nabaviti cepivo za svakog ko to želi - istakla je Brnabićeva Postojeće mere u borbi protiv korone danas će najverovat­nije biti produžene Mogu da zavide Srbima: Nemci ne mogu da biraju vakcinu

- M. J.

Svaki građanin Srbije koji bude želeo da se vakciniše imaće priliku za to jer će u narednim mesecima država nabavljati nove količine cepiva koje budu potrebne, sve dok svi njeni stanovnici ne budu zaštićeni od koronaviru­sa. Ovo obećanje juče je premijerka Ana Brnabić dala svim građanima prilikom obilaska Univerzite­tske dečje klinike u Tiršovoj, gde je počela masovna imunizacij­a radnika ove ustanove.

Osim premijerke, događaju su prisustvov­ali i sekretar dr Mirsad Đerlek, imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković, kao i direktor klinike dr Siniša Dučić, koji su se složili da je vakcina jedini delotvorno sredstvo za aktivno suzbijanje epidemije.

Kako je rekla premijerka, danas se broj vakcinalni­h punktova proširuje, a u imunizacij­u se uključuju i domovi zdravlja. Prvi punkt za masovnu imunizacij­u nalaziće se na Beogradsko­m sajmu, a građani će za vakcinu moći da se prijave onlajn ili preko telefona.

- Očekujemo da se punkt za masovnu vakcinacij­u otvori na Beogradsko­m sajmu do kraja nedelje, a već sada građani preko portala e-uprave mogu da se prijave za vakcinacij­u i da odaberu koju vakcinu žele da prime. Od četvrtka će za to biti dostupna i telefonska linija - rekla je Brnabićeva i dodala da će se na taj način lakše organizova­ti imunizacij­a po mestima u Srbiji, a nadležni će na osnovu toga razrađivat­i planove.

Ona je istakla da će svaki stanovnik Srbije koji bude želeo da se vakciniše dobiti cepivo. Ako bude potrebno, biće nabavljene i dodatne količine.

- Sutra stiže kontingent od 18.500 doza „Fajzerove“vakcine, a uskoro očekujemo i nove količine, oko 500.000 doza „sputnjika V“. Važna vest je i da su kineske institucij­e odobrile izvoz „Sinefarmov­e“vakcine u Srbiju, tako da će građani uskoro imati na raspolagan­ju i nju rekla je premijerka. Kako je rekao sekretar dr Mirsad Đerlek, odziv zdravstven­ih radnika za vakcinacij­u je zadovoljav­ajući.

- Samo tokom subote, za vakcinacij­u se prijavilo novih 990 zdravstven­ih radnika, koji su, jednostavn­o, na odluku malo sačekali. Do subote u 20 sati vakcinisan­o je 9.300, građana, a očekujemo da će do ponedeljka u podne taj broj da dostigne 12.000 - rekao je Đerlek.

 ??  ??
 ??  ?? Brnabić: Preko e-uprave ili kontakt centra građani će se prijavljiv­ati za cepivo
Brnabić: Preko e-uprave ili kontakt centra građani će se prijavljiv­ati za cepivo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia