Alo!

Grigorije patrijarh nevernika!

Vladika ima male šanse da postane patrijarh, pa će se verovatno kandidovat­i za predsednik­a Srbije. U tome će mu ljuta konkurenci­ja biti Marinika Tepić

- E. A.

Vladika diseldorfs­ki i nemački Grigorije do sada se okušao u biznisu i povremeno amaterski u politici. Dok je službovao u Hercegovin­i protivnici su ga optuživali da je crkvenu imovinu davao pod hipoteku, dok je pre nekoliko dana iz Nemačke poručio da ima ambicije u politici.

Većina onih koji žele vladiku Grigorija da vide na mestu novog patrijarha su ateisti, poručio je Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografij­i. On je tako odgovorio na podršku koju pojedine poznate ličnosti pružaju Grigoriju da stane na čelo SPC.

- Ne mešam se, samo konstatuje­m: Gotovo svi (novinari, režiseri, glumci, arhitekte, pisci...) koji javno, otvoreno navijaju da vladika Grigorije bude novi patrijarh SPC, deklarišu se kao ateisti (nevernici) - napisao je ministar na Tviteru.

U prilog ministrovi­m tvrdnjama govore i mnogi komentari obožavatel­jki sa društvenih mreža koje kao glavne Grigorijev­e prednosti, pored toga što je mlad i pametan, ističu i njegovu fizičku lepotu. Nažalost, nije jasno kako mu fizički izgled može biti glavni adut za tron Svetog Save. Verski analitičar Željko Injac ističe da je ovo Dmitroviće­v utisak sa društvenih mreža.

- Na Tviteru većina onih koji podržavaju Grigorija jesu ateisti ili ljudi koji nemaju veze sa crkvom, niti idu u crkvu, niti su verujući. Ili su agnostici ili su ateisti poručio je on za „Alo!“i dodao:

- Podržavaju ga zato što vladika Grigorije pokušava da im se dodvori. Dodvoravaj­ući se ateistima pokušava da se približi tom nekom opoziciono­m glasačkom telu.

Upitan kako komentariš­e to što se ovaj vladika ne pominje samo kao kandidat za patrijarha, već i kao neko ko bi mogao biti predsednič­ki kandidat, Injac ističe da „crkva, pogotovo Sabor, ne gleda blagonaklo­no na vladike i sveštenike koji se upliću u politička dešavanja“.

- Postavlja se pita

Ne mešam se, samo konstatuje­m: Gotovo svi (novinari, režiseri, glumci, arhitekte, pisci...) koji javno, otvoreno navijaju da vladika Grigorije bude novi patrijarh SPC, deklarišu se kao ateisti (nevernici)

RATKO DMITROVIĆ, ministar

nje šta Grigorije želi da postigne, jer on ovim uopšte ne dobija nikakve poene u crkvi, zapravo ih gubi tvrdi verski analitičar i dodaje da je upitno da li je Grigorije sposoban da bude opozicioni lider.

- On računa na to da je poštovanje crkve u narodu veliko, ali to ne znači da narod poštuje i pojedince koji su predstavni­ci crkve, naročito takve kao što je Grigorije koji su skloni liberalizm­u. To što on nosi mantiju i što je predstavni­k crkve ne znači da je popularan u narodu - navodi Injac i dodaje da se postavlja pitanje šta je krajnji cilj vladike Grigorija.

- Pošto na Saboru definitivn­o neće imati šansu za patrijarha onda je jedino logično da Grigorije planira da se kandiduje na predsednič­kim izborima, inače zašto bi vodio ovako žučnu kampanju - zaključio je verski analitičar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia