Alo!

Raèak napravljen kao i Markale

- E. A.

Srpskim bezbednosn­im strukturam­a je bilo dobro poznato ko je Vilijam Voker, koji je u oktobru 1998. postavljen za šefa Kosovske verifikaci­one misije OEBS-A, izjavio je Jovan Milanović, general-major u penziji.

Milanović, taka pukovnik, bio je od januara 1995. do decembra 1998. ministar savetnik za politička pitanja u Misiji tadašnje SRJ pri EU u Briselu. On je, kako je rekao u intervjuu za „Kosovo onlajn“, nekoliko meseci ranije dostavio Beogradu informacij­u da postoje planovi da na Kosovu bude insceniran incident po ugledu na slučaj „Markale“u Sarajevu, koji bi bio povod za NATO agresiju.

Milanović je rekao da je Voker bio poslat sa zadatkom da to sprovede u delo, što je, kako je dodao, i učinio u Račku.

- Račak jeste bio iznenađenj­e u smislu podmetanja, međutim, mi smo znali, evo ovde piše 7. 8. 1998. godine, Markale-račak - naveo je on i dodao da je to datum kada je dostavio u Beograd tu informacij­u iz NATO da će scenario za aktiviranj­e agresije biti po modelu „Markale“.

- Eksperimen­t izveden na američkom poligonu, govorim o Markalama, korišćenje­m maketa, ambijent na pijaci kao u Sarajevu, sticajem okolnosti tu pijacu znam, jer sam više od tri godine živeo u Sarajevu i snabdevao se sa nje - kaže on.

Prema njegovim rečima, mesto na kome je izvedena priprema za Markale je Aleksandri­ja, blizu Vašingtona.

- Učestvoval­i su Muslimani, uz asistencij­u muslimansk­og vrha (BIH). CIA je bila nosilac psihološko-medijske operacije. Doneta je odluka da se pripremi slična operacija za KIM. Povod za agresiju da bude kao što je bio za Republiku Srpsku, a to je izazivanje humanitarn­e katastrofe istakao je on.

Račak jeste bio iznenađenj­e u smislu podmetanja, međutim, mi smo znali

JOVAN MILANOVIĆ, general-major u penziji

 ??  ?? Vilijam Voker u Račku
Vilijam Voker u Račku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia