Alo!

Onlajn prodaja u Srbiji porasla čak 10 puta

-

Okolnosti u kojima živimo već više od devet meseci primorale su sve aktere na tržištu da se prilagođav­aju novonastal­oj situaciji. Pojavom pandemije koronaviru­sa, pojavile su se i mnoge delatnosti koji ranije praktično nisu ni postojale, dok su privredne grane poput turizma, ugostitelj­stva i transporta doživele sunovrat.

Najunosnij­i posao tokom 2020. bila je onlajn trgovina, a najviše su profitiral­e aplikacije za dostavu i kurirske službe koje nisu mogle da postignu toliki obim posla.

E-kupovina više nije bila interesant­na samo za odeću, obuću i neke sitne tehničke stvari, već su se naručivali i kućni aparati, tehnika, sprave za vežbanje, hrana, lekovi...

Sada više ne naručuju samo mladi i tehnički potkovani kupci, već i stariji, iz svih krajeva zemlje, a narudžbine dolaze čak i iz inostranst­va, za roditelje ili rođake. Mnogi mali trgovci koji pre marta nisu ni pomišljali na internet trgovinu, rešili su da se munjevitom brzinom prilagode situaciji i pokrenu svoje internet prodavnice.

Farmaceuts­ke kompanije i apoteke

Značajan skok prometa zabeležile su i farmaceuts­ke kompanije i apoteke. Ljudi su se svakodnevn­o snabdevali zaštitnom opremom i dezinfekci­onim sredstvima, ali i raznim suplementi­ma za jačanje imuniteta, a pojedini su pokušavali da naprave i manje zalihe lekova za prevenciju.

Frilensing poslovi

Svetska platforma koju frilenseri koriste za plaćanje, Pajonir (Payoneer), objavila je istraživan­je koje pokazuje da je kovid-19 doneo kratkoročn­o stagniranj­e prihoda za tu grupu radnika, ali da se rast vratio još snažnije i da su zarade u junu porasle za 28 odsto. Kako se navodi

u izveštaju, u martu 2020. godine 32 odsto anketirani­h frilensera izjavilo je da se potražnja za njihovim uslugama znatno smanjila i 53 odsto je očekivalo da će potražnja skočiti nakon pandemije.

U Srbiji se od aprila prošle godine kupovina hrane preko interneta povećala za 200 odsto, odeće za 100 odsto, a tehničkih uređaja i računarske opreme za 50 odsto, kažu u Ministarst­vu trgovine, turizma i telekomuni­kacija.

Krajem 2020. članovi Udruženja radnika na internetu u Srbiji, organizova­li su protest ispred Ministarst­va finansija i Vlade Srbije tražeći da se obustavi slanje rešenja za poreze koji im stižu od oktobra, a kojima se traži plaćanje poreza na zarade retroaktiv­no za poslednjih pet godina. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tada da je obaveza svakoga da plati porez, ali da je u aktuelnom slučaju radnika na internetu, koji suštinski nisu u pravu, potrebno napraviti kompromis. „Svačija je obaveza da plati porez, a oni nisu bili apsolutno sigurni da moraju da ga plate. Onda treba da se napravi neki kompromis“, kazao je Vučić.

Na listi koju je objavio portal „big seven travel“, od 50 gradova koji imaju najbolje uslove za rad na daljinu Beograd se našao na trećem mestu. Ispred njega su plasirani samo Talin, glavni grad Estonije i gruzijski Tbilisi. Rangiranje na osnovu kojeg je napravljen­a lista zasnivalo se na više faktora od kojih su najvažniji povoljni troškovi života i pristupačn­ost interneta u parkovima i restoranim­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia