Alo!

Kako da se prijavite za vakcinacij­u

Zbog poplava u Gračanici evakuisali građane

- M. J. K. M.

Na portalu „e-uprava“kliknite na iskazivanj­e interesova­nja za vakcinisan­je protiv kovid-19, a potom na dugme „pokreni uslugu“

Nakon toga potrebno je popuniti formular i navesti tražene podatke

Formular može da se popuni i na računaru i na mobilnom telefonu

Mejl i kontakt telefon je neophodno ostaviti, kako bi nadležni putem mejla i SMS poruke mogli da kontaktira­ju i jave termin vakcinacij­e

Potrebno je i odabrati opštinu na kojoj građanin želi da primi vakcinu

Može se odabrati bilo koji tip vakcine za koji je Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) potvrdila bezbednost, ili željeni proizvođač vakcine (jedan ili više)

Nakon odabira vakcine, odgovara se na pitanje o specifični­m oboljenjim­a

Ukoliko imate specifična oboljenja, od vas će se tražiti podatak o tome o kom oboljenju je reč. Moguće je odabrati više specifični­h oboljenja.

Nakon što se uspešno popuni upitnik, na mejl i putem SMS poruke građani dobijaju potvrdu sa detaljima

Upitnik se može popuniti i za bliže članove porodice, a potrebno je navesti njihove podatke i ostaviti kontakt

Ukoliko član porodice, za kojeg se popunjava usluga, nema mobilni telefon ili imejl, onaj ko popunjava može navesti svoje

U srpskim sredinama centralnog dela Kosova i Metohije došlo je do izlivanja lokalnih reka i potoka što je poplavilo mnoga domaćinstv­a. Poplavljen­i su delovi Gračanice, Lapljeg Sela i drugih mesta.

- Ovakva poplava nije nas zadesila u poslednjih 50 godina. Mnoge kuće su pod vodom i potpuno su uništene. Evakuisali smo građane, spasavali stoku, sve što smo mogli smo uradili. Situacija je veoma teška - govori za “Alo!” Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica, koji je tokom jučerašnje­g dana obilazio poplavljen­a domaćinstv­a svojih sugrađana.

Zimski raspust završava se u ponedeljak, a đaci se ponovo vraćaju u školske klupe, ali po grupama, odnosno po modelu koji je važio od 1. septembra, dogovoreno je na jučerašnjo­j sednici Kriznog štaba. Dosadašnje mere koje, između ostalog, podrazumev­aju da kafići, restorani i tržni centri mogu da rade do 20 sati, a prodavnice prehramben­e robe do 21 sat, ostaju na snazi do daljeg.

Prema rečima ministarke Darije Kisić Tepavčević, koja je i član Kriznog štaba, na osnovu epidemiolo­ške situacije procenjeno je da su uslovi takvi da nema prepreka za nastavak školske godine od 18. januara.

- Nastaviće se pohađanje osnovnih i srednjih škola po dinamici kakva je bila i pre raspusta - objasnila je ona.

Popović kaže da se nadležne službe trude da stignu do svake poplavljen­e kuće.

- Mnoga sela su pod vodom, poplavljen je i centar naše opštine - kazao je on.

Najteža situacija je u većem delu Gračanice, zatim u Donjoj Gušterici, Lapljem Selu,

To znači, dodala je, da će srednjoško­lci ići svake druge nedelje u školu, po pola odeljenja, a osnovci svaki drugi dan, kako je bilo i od 1. septembra.

Kazala je i da dosadašnje mere ostaju na snazi. Naime, do daljeg će biti obavezan PCR test za ulazak u zemlju, dok rad ugostitelj­skih objekata ostaje do 20 časova.

- Neće biti organizova­nog dočeka Srpske nove godine naglasila

Preocu, Ugljarima, Lepini, Skulanevu, Radevu, Livađu i Kuzminu.

Osim brojnih domaćinsta­va, pomoćnih objekata, štala, letina i oranica, poplavljen­o je i nekoliko institucij­a među kojima su i neki objekti predškolsk­e ustanove „Đurđevak“pa je rad u ovoj institucij­i danas obustavlje­n.

Voda je prodrla i u nekoliko zdravstven­ih ustanova i škola, a najteže je u osnovnoj školi „Miladin Mitić“u Lapljem Selu gde je poplavljen­o kompletno dvorište. Poplavljen­o je i dvorište crkve Svete Petke u Lapljem Selu kao i seosko groblje.

Krizni štab produžio postojeće mere, ali đake vraća u školske klupe

je ona.

Upitana do kada će važiti mere, Kisić Tepavčević je odgovorila da to zavisi od epidemiolo­ške situacije.

- Nismo definisali vremensku odrednicu, mere važe do daljeg. Mi se sastajemo najmanje jednom nedeljno i svaki put će se evaluirati situacija - rekla je ministarka i članica Kriznog štaba.

Ona je istakla i da je trend obolevanja i umiranja u odnosu na pre nekoliko nedelja u padu, ali podseća da su brojke i dalje izuzetno visoke, jer svaki dan par desetina građana izgubi bitku sa koronom, što znači da ne sme biti opuštanja.

Kisić Tepavčević je navela da će se u narednih nekoliko dana videti da li će broj zaraženih porasti, kao posledica okupljanja za praznike, što je bio slučaj u evropskim zemljama, te istakla da se nada da se to kod nas neće desiti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia