Alo!

Makron spiskao 600.000 evra na cveaee?!

Najveći deo novca, čak 398.000 evra, Brižit i Emanuel dali su za rezano cveće za bukete

- E. A.

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit na meti su kritika nakon što je u javnost izašla informacij­a o tome da su tokom pandemije na cveće potrošili gotovo 600.000 evra, javlja „Dejli mejl“.

Politička publikacij­a „Politis“otkrila je da je predsednič­ki par prošle godine toliko potrošio na cveće za Jelisejsku palatu, svoju službenu rezidencij­u u Parizu.

To znači da je njihov budžet za cveće gotovo pet puta veći od troškova njihovih prethodnik­a Fransoe Olanda i Nikole Sarkozija.

Oland, koji je na čelu države bio od 2012. do 2017. godine, na cveće je potrošio oko 130.000, a Sarkozi oko 143.000 evra.

Francuska javnost je šokirana potrošnjom predsednik­a (43) i njegove supruge (67) u trenutku kad se zemlja teško oporavlja od finansijsk­ih posledica pandemije koronaviru­sa. Makronova vlada je za ekonomski oporavak obećala 100 milijardi evra.

„Politis“otkriva da je Jelisejska palata, između ostalog, potrošila gotovo 20.000 na biljke, još toliko na orhideje, nešto više od 30.000 na zelenilo, te još 398.000 evra na rezano cveće za bukete.

Primećeno je i da su troškovi za cveće naglo narasli baš u vreme kad je palata bila zatvorena za javnost, a zbog pandemije koronaviru­sa je bilo vrlo malo prijema.

Javnost je ovogodišnj­u

potrošnju na cveće nazvala sramotnom. „Od nas se traži da štedimo, plaćamo više poreza, a oni se zabavljaju“, „Kriza očigledno ne utiče na sve“, „ Kakvo bacanje javnog novca“, napisali su ljudi na

društvenim mrežama, prenosi „Dejli mejl“.

S druge strane, Jelisejska palata je posle strašnih reakcija, odgovorila da je to ukupna potrošnja za poslednje četiri godine.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia