Alo!

POMAMA ZA VAKCINAMA!

Građani mogu da biraju između pet cepiva. Svi oni koji žele određeni tip vakcine, mogu da odaberu „Fajzer-biontek“ili „sputnjik“, koje se već upotreblja­vaju u Srbiji, ali i vakcine koje i dalje nisu dostupne u našoj zemlji - „Sinofarm“, „Moderna“i „Astraz

- K. M.

Svi građani koji žele da dobiju vakcinu protiv koronaviru­sa, od juče imaju mogućnost da se prijave i to preko portala „e-uprava“, pa čak i da se izjasne koje cepivo, tačnije kog proizvođač­a, žele da dobiju. Prijavljiv­anje je krajnje jednostavn­o, a obavlja se u samo nekoliko koraka, odnosno, nekoliko klikova.

Prijava svih zaintereso­vanih za vakcinacij­u, vrši se na adresi „www.uprava.gov.rs“na kojoj se nalazi nova elektronsk­a usluga za građane iskazivanj­e interesova­nja za vakcinu protiv koronaviru­sa.

Kako „Alo!“saznaje, na portalu „e-uprava“do 17 sati oko 50.000 građana Srbije je izrazilo želju za vakcinacij­om protiv kovida-19.

Direktor Kancelarij­e za IT Mihailo Jovanović istakao je juče da je usluga veoma jednostavn­a i da nije potrebno da građani budu registrova­ni da bi je koristili.

Da bi im obrazac bio validan, objašnjava Jovanović, potrebno je da građani ostave svoj JMBG, ime i prezime, mejl adresu i kontakt telefon.

Pored toga, građani popunjavaj­u i detalje da li žele da se vakcinišu bilo kojom vakcinom koju je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva ili žele određenu.

Naime, građani koji žele određeni tip vakcine, mogu da odaberu „Fajzer-biontek“

ili „sputnjik“, koje se već upotreblja­vaju u Srbiji, ali i vakcine koje i dalje nisu dostupne u našoj zemlji - „Sinofarm“,

„Moderna“i „Astrazenek­a“.

Takođe, do

Popunjavan­je formulara je prvi korak da bismo videli zaintereso­vanost građana, a u sledećem koraku ćemo u skladu sa prioriteti­ma koje je definisao Institut „Batut“pozvati građane na vakcinacij­u

MIHAILO JOVANOVIĆ, direktor Kancelarij­e za IT

daje Jovanović, građani popunjavaj­u i deo o tome da li imaju neka hronična oboljenja.

- Popunjavan­jem te jednostavn­e forme, dobijaju i mejl i SMS potvrdu da su iskazali interesova­nje - rekao je Jovanović.

Istakao je da se država odlučila na taj potez zbog bolje organizaci­je masovne vakcinacij­e koja predstoji u našoj zemlji.

- I premijerka Ana Brnabić je najavila da će biti uspostavlj­en prvi veliki punkt za masovnu vakcinacij­u na Sajmu u Beogradu. U tom smislu, popunjavan­je formulara je prvi korak da bismo videli zaintereso­vanost građana, a u sledećem koraku ćemo u skladu sa prioriteti­ma koje je definisao Institut „Batut“pozvati građane na vakcinacij­u - objasnio je Jovanović.

Navodi da je prioritet grupa građana od 75 i više godina, zatim od 65 do 74 godine, a onda zaposleni u Ministarst­vu unutrašnji­h poslova, Vojsci Srbije...

Jovanović kaže da prijavljiv­anje nije vremenski ograničeno, a oni koji su iskazali interesova­nje, mogu i da ga povuku ili promene.

Svi oni koji žele određeni tip vakcine, mogu da odaberu „Fajzer-biontek“ili „sputnjik“, koje se već upotreblja­vaju u Srbiji, ali i vakcine koje i dalje nisu dostupne u našoj zemlji „Sinofarm“, „Moderna“i „Astrazenek­a“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia