Alo!

Srpsko nebo nikad jače

Letelice koje je naša država dobila na poklon omogućile su da Vojska Srbije konačno ima kompletnu eskadrilu od 14 aviona

- A. V.

Građani mogu mirno da spavaju, jer je naša zemlja spremna da samostalno zaštiti vazdušni prostor

VLADO RADULOVIĆ

Srpsko nebo uskoro će zasijati novim sjajem zahvaljuju­ći poklonu koji stiže iz Belorusije. U narednim nedeljama očekuje se da u Srbiju stignu četiri „miga-29“čime će naša zemlja konačno imati kompletnu eskadrilu od 14 aviona, a to je potvrdio i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Na remontu i modernizac­iji ovih letelica se radilo prethodne dve godine u beloruskom 558. Vazduhoplo­vnom zavodu čime su oni tehnološki unapređeni i spremni da značajno obogate sastav srpskog ratnog vazduhoplo­vstva.

Prema rečima vojnog analitičar­a Vlada Radulovića, Srbija je sada u potpunosti spremna za zaštitnu vazdušnog prostora.

- Građani mogu mirno da spavaju, jer je naša zemlja spremna da brine o svom nebu i da samostalno vrši zaštitu regiona. Ti migovi su prošli proces modernizac­ije i odlično su pojačanje - rekao je za „Alo!“Radulović.

Kako ističe, ovim poklonom je potvrđena saradnja sa Belorusijo­m kao srpskim partnerom.

- Tu se saradnja ne završava. Možemo očekivati nove zajedničke projekte, kako na nivou vazduhoplo­vstva, tako i na nivou kopnene vojske - objasnio je vojni analitičar.

Dodaje da je u prethodne četiri godine napravljen veliki iskorak u osnaživanj­u i modernizac­iji svih vidova i rodova Vojske Srbije.

- Uvedeni su složeni sistemi, nabavljena je značajna oprema. Radilo se i na pojačanju standarda pripadnika Vojske Srbije. Obuhvaćeni su svi segmenti. Vojska je bila pre nekoliko godina na kolenima. Ne da nismo imali avione, nego nismo imali ni za gorivo, a sada smo došli do pune eskadrile - zaključio je Radulović.

Analitičar­i u regionu nabavke novije opreme za Vojsku Srbije tumače kao pripremu za potencijal­ne napade na neprijatel­je, ali kako objašnjava Radulović, to nije ni blizu istine.

- Srbija se naoružava kako bi naši piloti mogli da lete, kako bi unapređiva­li svoja znanja, i kako bi država bila spremna u svakom trenutku da zaštiti svoje građane ukoliko za tim postoji potreba - rekao je Radulović.

 ??  ??
 ??  ?? Na modernizac­iji ovih letelica se radilo prethodne dve godine
Na modernizac­iji ovih letelica se radilo prethodne dve godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia