Alo!

Najbolja je vakcina do koje prvo doðete!

- M. J. MAČUŽIĆ

Nakon „Fajzerove“vakcine protiv koronaviru­sa i ruskog cepiva „sputnjik V“, uskoro u našu zemlju stiže i kineska vakcina kompanije „Sinofarm“. Očekuje se da u ponudi budu i vakcina američke firme „Moderna“, kao i ona koju proizvodi kompanija „Astrazenek­a“, s obzirom na to da se i one nude u prijavnom formularu na sajtu „euprava“za vakcinacij­u protiv korone. „Alo!“je pitao najeminent­nije stručnjake za koju vakcinu se opredeliti.

- Sve su vakcine dobre, a najbolja je ona do koje možete prvo da dođete, jer je svaka bolja od susreta sa surovim i divljim koronaviru­som. Lično bih najpre preporučio onu koja u sebi sadrži umrtvljen virus, nebitno je da li dolazi sa istoka, zapada, severa ili juga - poručuje u razgovoru za „Alo!“čuveni epidemiolo­g Radmilo Petrović.

Sa epidemiolo­gom Petrovićem slaže se i infektolog iz Niša Žarko Ranković.

- Lično preporučuj­em svima da se vakcinišu. Svaka vakcina koja postane dostupna u Srbiji je bezbedna, to treba svima da bude jasno - kaže dr Ranković i ističe da ljubav prema nekoj zemlji ne treba bilo koga da opredeljuj­e i za koje cepivo da se odluči.

- Ljubav prema nekoj zemlji

je jedno, a briga o svom zdravlju drugo, važno je da se zaštitite, a ne da se držite političkih stavova - naglašava Ranković.

On za naš list navodi i da je osnovna razlika među pojedinim vakcinama u načinu na koji su napravljen­e. - Ruska i kineska vakcina pravljene su po staroj metodi, a to je da se umrtvi virus i

da se kao takav daje. Kod ruske vakcine kao nosilac je iskorišćen adenovirus kojem je dodat jedan deo virusa korone i ima zadatak da probudi organizam da produkuje antitela - zato je ona pogodna za sve uzraste - kaže Ranković.

Za razliku od ruske i kineske, navodi da je „Fajzerova“vakcina nešto potpuno novo.

- Svet do sada nije imao iskustva sa takvim sredstvima, ali prošla je kontrolu raznih agencija za lekove, agencije Evropske unije i srpske agencije, tako da možemo da bu

Lično preporučuj­em svima da se vakcinišu. Svaka vakcina koja postane dostupna u Srbiji je bezbedna

ŽARKO RANKOVIĆ, infektolog

Sve su vakcine dobre, a najbolja je ona do koje možete prvo da dođete, jer je svaka bolja od susreta sa surovim i divljim koronaviru­som

RADMILO PETROVIĆ, epidemiolo­g

demo sigurni da je bezbedna. Kod nje je prvi put u istoriji iskorišćen deo RNK koji prenosi informacij­e i dodat je još jedan protein. Kada se nađe u organizmu, ona ima zadatak da pobudi imuni odgovor, odnosno podstiče organizam da stvara antitela - objašnjava Ranković.

On je i sam primio „Fajzerovu“vakcinu.

- Ona je u tom trenutku bila dostupna, inače, da je bila

neka druga i nju bih prihvatio, jer su zaista sve potpuno bezbedne, a ja sam dosta angažovan u Kriznom štabu, imam 60 godina i bilo mi je potrebno da budem siguran i zaštićen kaže infektolog.

Dr Ranković navodi i da kad je reč o vakcinama, posebnu pažnju treba da obrate trudnice i oni koji u narednih nekoliko meseci planiraju potomstvo.

- „Fajzerova“vakcina se ne preporučuj­e trudnicama, odnosno osobama koje u narednih godinu dana planiraju potomstvo. Za rusku vakcinu taj period je tri meseca. Takođe, nisu proverene kod dece, odnosno osoba mlađih od 16 godina, ali za sve ostale uzrasne i druge grupe su bezbedna sva dostupna cepiva - rekao je za „Alo!“dr Ranković.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia