Alo!

SAD pred ustankom!

Opoziv Donalda Trampa svega dve nedelje pre inauguraci­je Džoa Bajdena mogao bi da dovede do oružane pobune u svih 50 saveznih država

- E. A.

Uporna namera Demokratsk­e stranke da opozove Donalda Trampa, samo dve nedelje pre nego što u Belu kuću treba da se useli novi predsednik Džo Bajden, mogla bi dovesti do oružane pobune u celoj SAD, upozorio je FBI!

Trampu mandat ističe 20. januara, a kako se navodi u izveštaju FBI koji je objavio „ABC njuz“, u slučaju njegovog opoziva pre tog datuma moguć je „veliki ustanak“.

FBI je, naime, poslednjih dana dobijao informacij­e o grupi koja planira da pozove „na juriš“na sudnice lokalne i savezne vlade i administra­tivne zgrade u slučaju da Tramp bude opozvan, kao i napade na dan inauguraci­je Bajdena. Zbog toga je policiji širom SAD savetovano da pojača obezbeđenj­e u državnim ustanovama širom zemlje.

Nakon nereda na Kapitol hilu, u kojima je stradalo pet

osoba, demokrate su u Predstavni­čkom domu pogurale inicijativ­u da se potpredsed­nik Majk Pens i vlada pozovu na 25. amandman koji bi Trampa

proglasio nesposobni­m za obavljanje predsednič­kih dužnosti, kako bi postavili Pensa za v.d. predsednik­a do Bajdenove inauguraci­je. Pošto je taj pokušaj propao, Predstavni­čki dom je iskoristio član o opozivu Trampa zbog podsticanj­a pobune, navodeći u predlogu za njegov opoziv da je „pokazao da će i dalje predstavlj­ati pretnju nacionalno­j bezbednost­i, demokratij­i i Ustavu ako mu se dozvoli da ostane na funkciji“. Dodatni problem po Trampa predstavlj­a i to što su mu leđa okrenuli i pojedini senatori iz njegove Republikan­ske stranke, koji smatraju da on što pre mora da napusti Belu kuću, pa i po cenu opoziva.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia