Alo!

Prijava za vakcinu i preko telefona

Dobrotvor uložio milione da deci u Srbiji obezbedi udžbenike bez ijednog dinara nadoknade

- M. J. M.

Do juče se preko portala „euprava“za vakcinu prijavilo 150.000 građana. Od danas to možete uraditi i telefonom na broj 0800 222 334

Alek Kavčić, srpski profesor koji radi u Americi počeo je sa ostvarivan­jem svoje zamisli da školarcima u Srbiji obezbedi besplatne knjige! Naime, ovaj dobročinit­elj ima nameru da sve udžbenike koji su potrebni osnovcima i srednjoško­lcima postavi na internet, odakle bi roditelji i deca mogli potpuno besplatno da ih preuzmu i time smanje godišnje troškove za oko između šest i petnaest hiljada dinara, koliko košta prosečan komplet knjiga.

Naime, na sajtu fondacije profesora Kavčića, „fondacijaa­lekkavcic.org“, kao i na sajtovima „besplatnab­iblioteka.com“i „besplatnab­ibliotka.org“za sada su postavljen­i udžbenički kompleti za treći i sedmi razred osnovne škole, a kako je najavio sam Kavčić, knjige za ostale razrede na sajtove će postaviti u onom ritmu kako budu dospevale na biranje, u periodu od januara do aprila.

- U narednim nedeljama postavićem­o na sajt i udžbenike za četvrti i osmi razred koji se biraju na period od godinu dana, a zatim i za ostale razrede. Apelujemo na nastavnike, učitelje i direktore škola da izaberu ove udžbenike i time olakšaju roditeljim­a nabavku knjiga, a roditeljim­a savetujemo da se za to založe u svojim školama - kaže ovaj dobrotvor.

Kavčić, inače bivši đak Matematičk­e gimnazije i profesor na Univerzite­tu Karnegi Melon u SAD, ističe da je preuzimanj­e knjiga potpuno besplatno i nema nikakvih „caka“.

- Udžbenike u elektronsk­oj formi mogu preuzeti bez šifre, bez plaćanja i bilo kakvih dodatnih komplikaci­ja. To su knjige koje su dobile odobrenje Ministarst­va prosvete, ali dozvoljena je samo lična upotreba, dok je plasiranje ili umnožavanj­e strogo zabranjeno - kaže on i dodaje:

- Čak i ako imate novca da kupite neke skupe udžbenike stranih izdavača, solidariši­te se sa svojim sugrađanim­a koji možda nisu imućni, ali i sa nepoznatim roditeljim­a u malim školama širom Srbije, gde plate nisu visoke, a kojima je ovakva pomoć preko potrebna - poručio je roditeljim­a.

Za deo knjiga koje njegova fondacija postavlja na pomenute sajtove otkupio je prava od Zavoda za udžbenike, dok drugi deo predstavlj­aju potpuno nova izdanja, za koja je Kavčić platio autorima da ih iznova napišu.

- Sa udžbenicim­a koji nose pečat fondacije mogu da rade šta žele, dok se knjige koje imaju žig Zavoda za udžbenike mogu koristiti isključivo za ličnu upotrebu, a ne mogu ih dalje umnožavati i deliti - objasnio je čuveni profesor.

On tvrdi da je posebna prednost ovih elektronsk­ih knjiga, koje je omogućio srpskim školarcima, u tome što ne moraju za svaki predmet imati tvrdu kopiju, već je dovoljna samo kompjuters­ka verzija.

- Prvak mora da ima bukvar pred sobom kada čita na času, ali ne mora se štampati svaki list radne sveske, na primer. Dovoljno je da zadatak pročita sa interneta, a onda da ga u svesci rešava. Očekujemo da se nastavnici ujedine i zajednički izbore za kvalitetni­ji obrazovni sistem u Srbiji zaključio je Kavčić.

Udžbenike u elektronsk­oj formi mogu preuzeti bez šifre, bez plaćanja i bilo kakvih dodatnih komplikaci­ja

ALEKSANDAR KAVČIĆ, profesor

Sa udžbenicim­a koji nose pečat fondacije mogu da rade šta žele, dok se knjige koje imaju žig Zavoda mogu koristiti za ličnu upotrebu

ALEKSANDAR KAVČIĆ, profesor

 ??  ??
 ??  ?? Aleksandar Kavčić
Aleksandar Kavčić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia