Alo!

Strane službe bi da biraju patrijarha!

Svetski moćnici su i te kako svesni značaja koji crkva ima u našem narodu, kao duhovna, ali i nacionalna institucij­a prvog reda, te stoga ne prezaju od pokušaja da utiču na izbor njenog poglavara

- J. Đ.

Na listama želja nekih zapadnih centara moći najbolje se kotiraju vladika Grigorije i Irinej Dobrijević. Stranci su svesni koliki uticaj crkva ima u srpskom narodu

Nije samo srpskom narodu i vernicima važno ko će narednog meseca biti izabran za novog poglavara SPC, izgleda da je do toga čak više stalo strancima koji preko svojih predstavni­ka pokušavaju da se umešaju u izborni proces i izaberu patrijarha po svojoj meri!

Prema našim saznanjima, kako se izborni Sabor bliži (18. februar), tako su pritisci na episkope koji će svojim glasovima izabrati narednog poglavara SPC sve veći. Do 43 arhijereja sa pravom glasa sa raznih strana dolaze razni saveti, preporuke, ali i naredbe koga treba da podrže. Kako kaže naš izvor iz SPC, u tome prednjače predstavni­ci određenih zapadnih ambasada koji imaju dva konkretna imena na umu.

- Grigorije (Durić) nemački ili Irinej (Dobrijević) istočnoame­rički njihovi su favoriti. Zanimljivo je da su obojica veoma kontroverz­ne ličnosti i da i za jednog i za drugog važi da vode jako raskošne živote. Ti ljudi koji pokušavaju da utiču na episkope da njima daju glas čine to na mnoge načine, ne prezaju ni od pokušaja da ih podmite ali ni od toga da im zaprete, da ih ucene.

Nije ovo pak ništa neuobičaje­no, pred svaki Sabor na kom se birao čovek koji će voditi crkvu dešavale su se ovakve situacije. Pokojni patrijarh Pavle je pričao kako su ga pred neki izborni Sabor dok je bio episkop čekali „visoki momci“ispred Patrijarši­je da ga pitaju za koga će glasati na Saboru, on im je rekao: „Za najboljeg“, a kada su oni pitali: „Koji je najbolji?“on je odgovorio: „Pa onaj za koga ću glasati“. Na njega nisu mogli da utiču, ali da li će na ove sadašnje, pitanje je - zaključuje naš izvor iz SPC.

Analitičar Nemanja Starović za „Alo!“kaže da je interesova­nje stranog faktora za izbor patrijarha SPC i sada nesumnjivo veliko, baš kao što je to bilo i pre 11 godina kada je na tron Svetog Save stupio blaženopoč­ivši patrijarh Irinej, o čemu svedoče depeše objavljene putem Vikiliksa.

- Ma koliko u delu domaće javnosti uloga SPC bila omalovažav­ana, inostrane sile koje teže uticaju u Srbiji su i te kako svesne značaja koji crkva ima u našem narodu, kao duhovna, ali i nacionalna institucij­a prvog reda, te stoga ne prezaju od pokušaja da utiču na izbor njenog poglavara. No, uprkos sveprisutn­om uticaju stranaca i udarcu koji je primila skorim odlaskom trojice velikih arhijereja, SPC ima dovoljno snage da sprovede izbor novog patrijarha, voljom većine episkopa i uz priziv Duha Svetoga, kako to Ustav naše crkve i nalaže, koji će služiti Gospodu i vernom narodu, a nikako interesima stranih sila. U vremenima velikih izazova koji čekaju srpski narod i državu, od presudnog je značaja da SPC očuva svoje jedinstvo i nastavi da se stara o vitalnim interesima srpskog naroda, ne ulazeći u arenu dnevne politike u koji neki nastoje da je uvuku - zaključio je on.

 ??  ??
 ??  ?? Grigorije Durić
Grigorije Durić
 ??  ?? Irinej Dobrijević
Irinej Dobrijević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia