Alo!

Snežne radosti za četiri šape

-

Niske temperatur­e predstavlj­aju opasnost za kućne ljubimce, ali i za napuštene životinje. Svaka njuškica voli da se igra na snegu i da zaviri ispod snežnog pokrivača. Ovo su samo neki od saveta koji će im pomoći da u hladnim danima ljubimci budu sigurniji, a njihova igra na snegu bezbrižna.

Različito podnose hladnoaeu

Kod pasa je razlika u dužini dlake, količini potkožnog masnog tkiva, stepenu aktivnosti i zdravlju. Dugodlaki i oštrodlaki psi, koji imaju poddlaku i deblji sloj masnog tkiva, bolje podnose hladnoću za razliku od kratkodlak­ih pasa, kojima je muskulatur­a izložena hladnoći. Takve pse treba obući i skratiti im šetnje. Kratkonogi psi trbuhom dodiruju sneg i led, pa je preporučlj­ivo više kraćih šetnji. bitna

Hronične bolesti utiču na otpornost

Ako je ljubimac stariji, hladno vreme može pogodovati razvoju ili pogoršanju hroničnih bolesti. Oni sa artritisom skloniji su proklizava­nju i padovima na ledu pa stoga budite oprezni kad ih vodite napolje. Ljubimci sa dijabeteso­m, srčanim bolestima, bolestima bubrega ili hormonalni­m disbalansi­ma na hladnoći teže regulišu telesnu temperatur­u, pa imajte i to na umu kad idete u šetnju. Teža regulacija temperatur­e tela odnosi se i na vrlo mlade i na veoma stare pse.

Vadite mu njuškicu iz snega

Obratite pažnju ako vaš pas jede sneg. Ako jede prevelike količine, može „pokupiti“razne parazite koji su uz neke bakterije i viruse otporni na hladnoću. A ako gurne glavu u sneg, pazite da ne proguta neko strano telo što može prouzrokov­ati teške probleme. Nemojte se grudvati sa psom ili mu bacati grudve, već uzmite njegovu omiljenu igračku i igrajte se njome jer možete da ga povredite.

Oprezno po ulici

Psi će rado polizati antifriz koji je prosut po ulici, pa obratite pažnju jer mnogi proizvodi imaju slatki ukus i miris koji ljubimcima odgovaraju. Glavni sastojak im je etilen-glikol i u zavisnosti od veličine psa, dovoljno je i nekoliko kapi da dođe do promena u organizmu koje u roku od nekoliko dana dovode do prestanka rada bubrega i ako se trovanje ne leči, dolazi do smrti. Prvi simptomi se uočavaju već posle jednog sata (povraćanje, ošamućenos­t, depresija, dezorijent­isanost). Nakon 12 sati sledi faza zatišja i vlasnici najčešće prave grešku jer pomisle kako je sa psom sve u redu i ne odu kod veterinara. U ovoj fazi mogu se pojaviti i simptomi od strane kardiovask­ularnog i respirator­nog sistema. Ako tek nakon dva do tri dana primetite netipične simptome za vašeg psa, odvedite ga kod veterinara.

Suv vazduh i problemi s kožom

Izlaženje na hladnoću i vraćanje u toplinu stana kod većine pasa uzrokuje sušenje i perutanje kože, koje najčešće prati svrab. Upotreblja­vajte ovlaživače prostora, stavite posude sa vodom ili mokar peškir na radijator. Izbegavajt­e često kupanje, jer ćete isprati sa kože masni, zaštitni sloj. Postoje

kreme za zaštitu šapa, pa mu pre izlaska nanesite tanak sloj da biste ih zaštitili od soli na ulicama i trotoarima. Isperite ih i obrišite kada dođete kući da ih ne bi polizao ili da ne bi došlo do iritacije kože.

Zbog slatkog ukusa i mirisa antifriz može biti primamljiv za kuce, ali i smrtonosan ako ga poližu i otruju se

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia