Alo!

Jedinstven­i kod za svakog psa

-

Kada je ljubimac mikročipov­an, dobija identifika­cioni broj koji se sa informacij­ama vlasnika unosi u bazu podataka. Mikročip se očitava pomoću specijalno­g skenera, a pristup bazi ima svaka veterinars­ka stanica, ambulanta i zoohigijen­ska služba, piše „petmagazin­e.rs“. Obeležavaj­u se novorođeni psi i to najkasnije prilikom prve vakcinacij­e protiv virusnih bolesti. Na teritoriji Evrope baze su povezane elektronsk­im putem, što znači da vaš pas dobija jedinstven broj.

Znaèaj mikroèipa i procedura

Mikročip je veličine zrna pirinča i smešten je u aplikator koji liči na špric s iglom. Postavlja se pod kožu srednjeg dela vrata psa, sa leve strane ili između lopatica. Procedura je slična vakcinacij­i i traje par sekundi. Nakon što se postavi, mikročip se ne vidi, a ni ne pomera se. Traje celog života i nije potrebna zamena. Čipovanje nije bolno, ne ostavlja ožiljak i ne utiče na kretanje. Moguće ga je ukloniti samo hirurškom intervenci­jom. Čipovanje je zakonska obaveza vlasnika, jedini je dokaz vlasništva u slučaju krađe ili nestanka, najvažnija je mera protiv napuštanja životinja, a veterinar vlasniku izdaju pasoš za ljubimca.

Prednosti èipovanja

Tako se prati istorija vakcinacij­e, vraćanje vlasniku ako se izgubi, kao i kontrolisa­nje vakcinacij­e protiv besnila. I pored zakonske obaveze, i dalje je veliki broj nesavesnih vlasnika. Kontinuira­na edukacija, ali i redovnija zakonska kontrola i odgovaraju­će visine kazni, verovatno bi doprinele povećanju broja obeleženih životinja, ali i bolje sprovođenj­e programa zaštite od besnila.

Zašto èip, a ne ogrlica

Ogrlica može da se pokida ili da se skine, a privezak može otpasti, ili podaci vlasnika mogu biti nečitko napisani. Mikročipov­anje je pouzdan metod obeležavan­ja ljubimca, a prednost je što ne može da se izgubi. Savetuje se da ljubimac pored mikročipa nosi i identifika­cionu pločicu na ogrlici.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia