Alo!

Pravi smo medijski bum u regionu!

-

Vest da je kontingent pomoći u vidu vakcine stigao iz Kine glavna je vest u našoj državi, međutim ova novost izuzetno je aktuelna i u državama oko nas. Naslovi u medijima susednih država jasno govore o tome koliko je Srbija u ovom trenutku ispred ostalih država u regionu, jer je vest o ovom velikom uspehu odjeknula u medijima u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Bosni. To ne čudi s obzirom na to da Crna Gora, koja ima oko 650.000 stanovnika, još nije dobila vakcinu, jer je, kako je istakla tamošnja ministarka zdravlja Jelena Bojić Borovinić, o vakcini trebalo misliti u junu i julu, a tadašnja vlast je mislila samo o predsednič­koj kampanji. Severna Makedonija, sa oko 2.000.000 stanovnika, prve vakcine trebalo bi da dobije tek u martu, najavio je ranije ministar zdravlja Venko Filipče.

Nijedan kontingent vakcina nije dobila ni BIH, a predsednik Saveta ministara BIH Zoran Tegeltija najavio je da se prve vakcine očekuju do kraja ovog meseca ili početkom narednog.

Albanija je još u septembru potpisala sporazum o ulasku u program „Kovaks“, a do sada je, prema zvaničnim informacij­ama, dobila tek negde oko 900 doza.

Slovenija, sa oko 2.000.000 stanovnika, u prvoj tranši je dobila nešto manje od 10.000 doza vakcine „Fajzerbion­tek“, što je dovoljno za 5.000 građana.

Hrvatska, koja ima oko četiri miliona stanovnika, naručila je 5,6 miliona doza od različitih proizvođač­a

- od „Astra Zeneke“naručeno je 3,6 miliona doza, 900.000 od „Džonson i Džonsona“, po milion doza „Fajzera“i „Moderne“i 300.000 doza od

„Kjurvaka“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia