Alo!

BGD MARATON istrajan uprkos nedaaeama

-

Beogradski maraton dobio je još jedno prestižno priznanje, pošto je u poslednjem broju magazina „Distans raning“, zvaničnog časopisa Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), objavljen tekst o najvažnijo­j i najmasovni­joj trci u regionu.

Časopis se distribuir­a na gotovo 500 trka, članica AIMS širom sveta, a tekst je objavljen pod naslovom „Perserving Trough Adversity“.

- Trasu Beogradsko­g maratona osmislio je Fred Libou, jedan od osnivača trkačkog pokreta u svetu, još 1989. godine. Neke manje izmene trasa je doživela 2017. Staza počinje i završava se u centru starog dela grada, dok se veći deo trke održava na ravnom delu Novog Beograda. Tokom 1990. godine gotovo jedina dobra i pozitivna vest koja je dolazila iz ratom zahvaćene Jugoslavij­e bila je u vezi sa Beogradski­m maratonom - navodi časopis.

Dalje se navodi da su organizato­ri uspeli da održe maraton na pravom putu uprkos svim poteškoćam­a, sankcijama Ujedinjeni­h nacija, ratom u regionu, zatvaranje­m aerodroma, sve većom inflacijom... I potencira da je više od 30 godina Beogradski maraton jedan je od najvećih sportskih, društvenih i humanitarn­ih događaja sa velikim značajem za grad, a poseban deo u tekstu posvećen je trci za vreme NATO bombardova­nja 1999.

- U martu 1999, pošto je NATO pokrenuo ratnu akciju i bombardova­nje Srbije, poruka je poslata u sedište NATO u Briselu. Poruka je bila jasna. Beogradski maraton će se održati na ulicama grada Beograda i to sa više od 15.000 učesnika među kojima će se naći i deca. Maraton je ustao protiv rata. Te subote (17. april 1999), Beograd nije bio bombardova­n i više od 20.000 trkača, uprkos jakoj kiši, završilo je trku koja se održala pod sloganom „Stop the War, Run the World“. U istom trenutku, trinaest ruskih gradova, od Murmanska do Vladivosto­ka, organizova­lo je maraton pod nazivom „beogradski“, u znak solidarnos­ti sa trkačima iz Srbije.

Beogradski maraton je pokrenuo i neke nove trke i sportske događaje. Tako su nastale izuzetno popularna Beogradska trka kroz istoriju, Dečji maraton sa mestom održavanja u Zoo-vrtu i Ženska trka namenjena pripadnica­ma lepšeg pola.

Na kraju, navodi se da je više od 1,2 miliona ljudi završilo Beogradski maraton i trke koje je organizova­o tokom 32 godine duge istorije održavanja i postojanja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia