Alo!

Nevidljivi novčići koji vrede milione

NBS savetuje oprez - trgujete na sopstvenu odgovornos­t!

-

Virtuelnim valutama u Srbiji trguje između 10.000 i 20.000 ljudi, procenjuju poznavaoci. Bitkoin, kriptovalu­ta, digitalni novac... iako veći deo, pogotovo starijeg stanovništ­va, ne ume da objasni o čemu se tu radi, pojedinci zarađuju milione „kopajući“nekakve virtuelne novčiće preko svojih kompjutera. Da bi ih zaista unovčili i od njih živeli, prolaze razne procedure, jer u Srbiji oni nisu zakonsko sredstvo plaćanja.

Naime, kako poznavaoci prilika u toj oblasti navode, ne postoji srpsko tržište kriptovalu­ta, već samo ljudi iz Srbije koji učestvuju na svetskom tržištu preko domaćih i stranih berzi ili trguju direktno.

Poslednjih nekoliko godina u celom regionu raste interesova­nje za tu trgovinu, jer se smatra da je to najbolja investicio­na mogućnost koja je trenutno dostupna. Investitor­i u digitalnu imovinu su najčešće muškarci između 18 i 40 godina najrazliči­tijih profesija, od lekara, pravnika, ekonomista i automehani­čara, pa sve do penzionera.

Međutim, centralna banka Srbije (NBS) upozorava da su kriptovalu­te visokorizi­čne investicij­e i da građani kada ih kupuju ili koriste treba da budu oprezni i svesni da to rade na sopstvenu odgovornos­t i da sami snose finansijsk­e rizike koji proističu iz toga.

Iz NBS za „Alo!“kažu da je trgovina bitkoinima primamljiv­a, ali nesigurna.

- Bitkoin, koji je trenutno najpopular­nija kriptovalu­ta, ali i druge virtuelne valute, nisu zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji i centralna banka a ni drugi organi javne vlasti ne garantuju za njihovu vrednost - navode iz NBS. Centralna banka navodi i da ulaganje u bitkoin više predstavlj­a vrstu investicij­e nego štednje.

- To je investicij­a, a ne štednja, tako da oni koji ulažu u kriptovalu­tu mogu doći do dobitaka, ali i gubitaka. Nemamo podatke koliko lica sa sedištem u Srbiji pruža usluge prihvata virtuelnih valuta, jer to, kao i poslovanje drugom digitalnom imovinom, u Srbiji do sada nije bilo uređeno u smislu obavezne registraci­je ili licenciran­ja, pa NBS nije ni izdavala dozvole za rad pružaocima usluga povezanih s virtuelnim valutama, niti je imala obavezu vođenja posebne evidencije objašnjava­ju iz NBS i dodaju: - Zakonom o digitalnoj imovini je predviđeno da su lica koja pružaju usluge povezane s digitalnom imovinom dužna da u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona podnesu nadzornom organu zahtev za davanje dozvole za pružanje usluga povezanih s digitalnom imovinom i da usklade svoje poslovanje s tim zakonom. NBS će voditi registar pružalaca usluga povezanih s virtuelnim valutama, koji će biti javno dostupan na internet prezentaci­ji banke - kazali su u centralnoj banci.

Navode i da trenutno u Srbiji bitkoin ni na koji način ne utiče na monetarnu i finansijsk­u stabilnost ili bankarski sektor zemlje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia