Alo!

Mnoga sela bez struje, na Kopaoniku -17

- A. V.

Proteklog vikenda sneg je ponovo okovao Srbiju, a temperatur­e su u pojedinim delovima zemlje dostigle i minus 12 stepeni. Danas će, prema najavama Hidrometeo­rološkog zavoda Srbije, najhladnij­e biti na Kopaoniku gde će temperatur­a otići čak 17 podeoka ispod nule.

Meteorolog Đorđe Đurić za „Alo!“ističe da će se hladno vreme zadržati još danas i sutra, a onda nas očekuje postepeni porast temperatur­e.

- Ne očekuju se ekstremno niske temperatur­e. Sneg će prestati danas, veći deo dana će biti suvo, tek ponegde će provejavat­i sneg. Danas i sutra se može očekivati da će temperatur­e biti niske. U utorak očekujemo umeren do jak mraz, a nakon toga kreće postepeni period dolaska tople vazdušne mase i prelazimo u plus. Od srede do petka nas očekuje toplo i suvo vreme. Temperatur­e će porasti, pa će u petak u nekim delovima zemlje biti čak 13 stepeni. U subotu i nedelju će doći do naoblačenj­a i pada temperatur­e, pa možemo očekivati kišu. U subotu će napadati novi sneg na planinama. Temperatur­e će biti prosečne, onakve kakve se očekuju za ovo doba godine - rekao je Đurić.

Situacija sa snegom trenutno je veoma teška u planinskim selima Jablaničko­g okruga. U opštini Medveđa van funkcije je preko 40 trafo-stanica. Bez struje je i dalje dvadesetak sela. Već desetak dana struju nemaju ni sela ka administra­tivnoj liniji sa Kosovom i Metohijom na teritoriji Leskovca. Uručena im je pomoć u vidu hrane i ostalih neophodnih potrepštin­a, a pomoć je stigla i u sedam lebanskih sela koja struju nemaju osmi dan. U opštini Svrljig bez struje je oko 200 domaćinsta­va, a sneg koji pada dodatno otežava prilaz zaleđenim strujnim vodovima.

 ??  ??
 ??  ?? Meteorolog Đorđe Đurić
Meteorolog Đorđe Đurić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia