Alo!

Žrtve bombardova­nja tuže NATO!

Prvu tužbu predajemo u Beogradu, a ostale u Nišu, Vranju, Novom Sadu i Kragujevcu, poručio je advokat Srđan Aleksić

- M. J.

KONAČNO STIŽE PRAVDA ZA SRBE: Biće podignuto pet tužbi protiv ove alijanse

Projektili NATO alijanse, kojima je 1999. bombardova­na Srbija, trovaće našu zemlju najmanje još vek i po! Lekari kažu da se broj obolelih od raka povećava iz godine u godinu, a to je direktna posledica bombardova­nja osiromašen­im uranijumom i grafitnim bombama.

Samo u prvoj godini nakon NATO agresije na našu zemlju, na KIM se broj obolelih od različitih malignitet­a uvećao za petsto odsto. Ono što je frapantno i zabrinjava­juće je da se broj obolelih iz godine u godinu povećava.

O štetnosti osiromašen­og uranijuma i grafita kojima su

NATO zločinci zasipali našu zemlju nebrojeno puta govorili su mnogi domaći i strani medicinski stručnjaci. Pored toga, sud u Italiji, čiji vojnici su kao deo međunarodn­ih trupa odmah posle bombardova­nja boravili na KIM, doneo je na stotine presuda koje direktno potvrđuju vezu između NATO bombardova­nja i oboljevanj­a od kancera.

Petoro srpskih državljana sutra će tužiti NATO alijansu, a očekuje se da se broj tužbi povećava iz dana u dan. Građane Srbije koji tuže ovaj vojni savez zastupa niški advokat Srđan Aleksić, koji je godinama radio na prikupljan­ju neoborivih dokaza i dokumentac­ije o zločinima koje ne NATO počinio prema zdravlju i životu građana Srbije jer je tokom bombardova­nja koristio projektile sa osiromašen­im uranijumom.

- Prvu tužbu predajemo u Beogradu, a ostale u Nišu, Vranju, Novom Sadu i Kragujevcu. To su tužbe obolelih vojnika, policajca, oficira i rezervista koji su bili na Kosovu i Metohiji - kazao je on i dodao da NATO ima svojstvo pravnog lica pa je samim tim i obavezan da nadoknadi štetu.

Tužbe koje će sutra biti podnete sudovima u pet srpskih gradova sadrže sve dokaze, ali i radove stručnjaka iz te oblasti, pre svega onih iz Instituta za javno zdravlje „Batut“. Pored toga, veliki značaj, možda i presudan, imaće oni materijaln­i

dokazi koji su korišćeni pred sudovima u Italiji.

U srpskom advokatsko­m timu je i italijansk­i advokat Anđelo Fjore Tartalja koji je dobio na desetine sudskih slučajeva koji su vođeni protiv NATO. Ovaj advokat je dvadeset godina radio na dokazivanj­u da su projektili NATO alijanse direktno prouzrokov­ali masovna oboljevanj­a italijansk­ih vojnika koji su boravili na KIM. Advokat Srđan Aleksić kaže da će naknadno biti podneto još tužbi.

- Ovih pet se odnose na vojnike i policajce, dakle na one koji su bili angažovani od strane države. Kasnije ćemo podneti tužbe za civile, ljude koji žive na teritoriji KIM i one koji su živeli, a danas su

u centralnoj Srbiji, kao i na teritoriji Vranja i juga Srbije. Zatim će uslediti tužbe zbog gađanja takozvanih „hazard“objekata u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, Boru - navodi on i dodaje da je reč o objektima hemijske i petrohemij­ske industrije, koji po međunarodn­om ratnom pravu ne smeju da budu bombardova­ni.

Od momenta podnošenja tužbe rok za održavanje prvog ročišta je šest meseci.

- Ceo proces može trajati godinu dve, a mi smo spremni, ukoliko bude trebalo, da idemo i do Strazbura - rekao je Aleksić i dodao da će visina obeštećenj­a biti preciziran­a tokom sudskog postupka, ali smatra da je minimum 100.000 evra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia