Alo!

Turci poludeli za srpskim voaeem

OSVAJANJE NOVOG TRŽIŠTA Odlična prilika za poljoprivr­ednike iz Srbije

- M. J.

Nakon junećeg mesa, suvih šljiva, raznih vrsta povrća i hrane za kućne ljubimce, Turci su uvideli i veliki kvalitet srpskog voća, sa čijim uvozom žele da počnu što pre. Turci, čije je tržište voća inače jako veliko, iz Srbije sada žele da uvoze više jagode, maline i borovnice, što otvara velike mogućnosti za osnivanje novih i razvoj postojećih poljoprivr­ednih domaćinsta­va u našoj zemlji.

Kako „Alo!“saznaje, zbog toga su se juče sastali predstavni­ci srpskog Ministarst­va poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de i Turske razvojne agencije (TIKA), koji su razgovaral­i o plasmanu srpske maline, borovnice i jagode u tu zemlju.

- Na sastanku su državni sekretar Senad Mahmutović i direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavlje­vić razgovaral­i sa direktorom TIKA u Srbiji Čaglom Gultekin Tosbat o planovima buduće saradnje. Između ostalog je razmatrana mogućnost proizvodnj­e industrijs­ke jagode, o čemu su krajem decembra u Ankari razgovaral­i ministri poljoprivr­ede Srbije i Turske Branislav Nedimović i Bekir Pakdemirli­ja - kažu iz Ministarst­va poljoprivr­ede.

Akcenat je stavljen na moguće zajedničke projekte u oblasti stočarstva i voćarstva.

- U poslednje tri godine imamo dobre rezultate kada je u pitanju izvoz maline, ali očekujemo i dalji rast izvoza voća. Prema poslednjim podacima, izvoz srpskog strateškog voća premašio je 215 miliona evra u 2019. Imajući u vidu dobru cenu prouzrokov­anu visokom tražnjom u svetu, može se očekivati još bolji rezultat u 2020. - rekao je sekretar Senad Mahmutović.

On je podsetio i da Ministarst­vo upravo odobrava subvencije za proizvodnj­u domaćih borovnica i pozvao poljoprivr­ednike da se za te subvencije i prijave.

 ??  ?? Turci iz Srbije žele da uvoze jagode, maline i borovnice
Turci iz Srbije žele da uvoze jagode, maline i borovnice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia