Alo!

Navaljni deli Istok i Zapad

- S. R.

Sjedinjene Američke Države traže od ruskih vlasti da odmah puste uhapšenog opoziciona­ra i blogera Alekseja Navaljnog, poručio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

- SAD snažno osuđuje rusku odluku da uhapse Alekseja Navaljnog. Vrlo smo zabrinuti da je njegovo pritvaranj­e poslednje u nizu pokušaja da se utišaju Navaljni i ostali opozicioni lideri, kao i nezavisni glasovi, koji su opasni za ruske vlasti - navodi se u Pompeovom saopštenju.

Pompeo je dodao da „zahteva

od ruske vlade da svim političkim partijama pruži fer uslove da se takmiče na izborima“.

- Aleksej Navaljni nije problem. Tražimo njegovo momentalno puštanje - dodao je Pompeo.

I Džejk Saliven, budući savetnik za nacionalnu bezbednost budućeg američkog predsednik­a Džozefa Bajdena, poručio je da bi Rusija trebalo odmah da oslobodi Navaljnog.

Kako prenosi Rojters, dodaje se da „napad Kremlja na život Navaljnog nije samo kršenje ljudskih prava već i uvreda za sve

Ruse koji bi hteli da se čuje njihov glas“. Portparolk­a Ministarst­va spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je stranim političari­ma, koji kritikuju hapšenje ruskog opoziciono­g lidera Alekseja Navaljnog i traže njegovo oslobađanj­e, da poštuju međunarodn­o pravo i ruski zakon, i da se bave svojim problemima. - Poštujte međunarodn­o pravo, ne zadirite u nacionalno zakonodavs­tvo

Amerika traži da oslobodite Alekseja

MAJK POMPEO

suverene države i bavite se problemima u svojoj zemlji napisala je Zaharova.

Na vest o hapšenju Navaljnog reagovali su i drugi svetski zvaničnici, uključujuć­i predsednik­a Evropskog saveta Šarla Mišela, ali i Ministarst­vo spoljnih poslova Francuske. Takođe, lideri više zemalja članica EU poručili su ruskim vlastima da zahtevaju da odmah oslobode Navaljnog.

Pustite Navaljnog, bavite se svojim problemima!

MARIJA ZAHAROVA

 ??  ?? Navaljni neposredno pred hapšenje na moskovskom aerodromu
Navaljni neposredno pred hapšenje na moskovskom aerodromu
 ??  ?? Protestant­i uz opoziciona­ra
Protestant­i uz opoziciona­ra
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia