Alo!

RUSKA SOBA - mesto tradicije i pobožnosti

-

U februaru je „Alo!“u saradnji sa Muzejom grada Beograda poklanjao čitaocima tri ikone Bogorodice iz Legata Sekulić. Zbog velikog interesova­nja i pohvala koje su stigle u našu redakciju nastavljam­o sa ovom akcijom, pa tokom marta poklanjamo tri ikone iz kolekcije ruskih ikona.

Legat Sekulić čuva 165 ikona koje su Milan i Pava Sekulić sakupljali sa svih strana sveta, a pred kraj života ostavili svom narodu, zaveštavši stan i sve predmete u njemu Muzeju grada Beograda. Želja Sekulića bila je da prostor u kojem su živeli ostane baš onakav kako su ga oni uredili, te da svaki posetilac koji kroči u ovaj dom-muzej u Uzun Mirkovoj 5 oseti duh nekih prošlih vremena.

Ljubav prema religiozni­m slikama jasna je pri samom ulasku u Legat, a odmah nakon malog predsoblja put vodi u „Rusku sobu“. Kao što i naziv govori, ovo je soba uređena u ruskom stilu. Najupečatl­jiviji je ambijent u celom stanu i pravi svedok umetničkih strujanja između dva svetska rata.

Masivni sto sa ugaonim klupama, tri fotelje i polica od pune hrastovine izrađeni su po nacrtu domaćina Milana Sekulića. Iznad njih stoji i prostorom dominira bakarni polijelej - luster po uzoru na one koji se nalaze u crkvama, za koji je nacrt izveo kum Sekulića, arhitekta Dragiša Brašovan. Sa skoro svakog centimetra zida posetioce posmatraju ruske ikone sa prikazom Bogorodice, Hrista i raznih svetitelja.

Sekulići su, po svemu sudeći, želeli da u sred Beograda naprave tradiciona­lan ruski enterijer. To se može videti po izboru nameštaju i porekla ikona, ali i po načinu na koji su ih postavljal­i. Pojedine ikone, među kojima je i slavska ikona svetog Đorđa, delo Leonida Brailovsko­g, bile su smeštene na posebno dizajniran­oj polici, jer se po ruskoj tradiciji smatralo da

 ??  ?? Ruski enterijer u centru Beograda
Ruski enterijer u centru Beograda

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia