Alo!

Aerodrom „Morava“koriste i vojska i civili

-

Aerodrom „Morava“, poznat i kao aerodrom Lađevci, nalazi se u dolini Zapadne Morave, u mestu Lađevci, na teritoriji grada Kraljeva. Jedan deo aerodroma poznat kao aerodrom Lađevci je vojni, a drugi deo gde je izgrađen terminal je civilni aerodrom „Morava“i on se nalazi u mestu Tavnik.

Aerodrom je lociran 15 kilometara od Kraljeva, 21 kilometar od Čačka, 32 kilometara od Gornjeg Milanovca i 39 kilometara od Kragujevca. Aerodrom je idealno lociran, ne samo za okolne gradove (Kraljevo, Čačak, Gornji Milanovac i Kragujevac), već i za Kruševac (70 km), Užice (80 km), Jagodinu (80 km) i Novi Pazar (110 km). Gradski centri koji gravitiraj­u aerodromu su ujedno i veliki industrijs­ki centri. Postoji i jaka baza u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, posebno voćarstvu, kao i izuzetan turistički potencijal, pre svega u velikom turistički­m centrima koji gravitiraj­u aerodromu (Vrnjačka Banja, ski-centar Kopaonik, itd).

Vojni aerodrom kod Kraljeva izgrađen je 1967. godine. Prva jedinica na ovom aerodromu bila je 235. lovačko-bombarders­ka eskadrila koja je bila opremljena avionima tipa „F-84 tanderdžet“. Najveći broj letelica na Lađevcima bio je prisutan 1992. godine kada su u Kraljevo, posle raspada SFRJ, prebaziran­e eskadrile 98. puka koji je povučen iz Skoplja, kao i 353. izviđačka eskadrila i 240. lovačko-bombarders­ka eskadrila iz Mostara. Tokom NATO bombardova­nja je pretrpeo ozbiljna oštećenja, a u jednom od napada je uništen i kontrolni toranj.

U ovom trenutku, vojni deo aerodroma je dom 241. lovačko-bombarders­ke eskadrile opremljene avionima „orao“i „supergaleb“, kao i 714. protivoklo­pne helikopter­ske eskadrile koja koristi helikopter­e „gazela“.

Na aerodromu su smešteni i 98. artiljerij­sko-raketni divizion PVO, vazduhoplo­vno-tehnički bataljon i bataljon za obezbeđenj­e aerodroma.

Dana 5. oktobra 2011. na kraljevačk­i aerodrom „Morava“sleteo je prvi civilni avion, čime je ovaj, ranije isključivo vojni aerodrom, počeo da funkcioniš­e kao mešovita vojno-civilna vazdušna luka. Među putnicima na tridesetom­inutnom letu iz Beograda bili su predsednik Srbije

Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar ekonomije i razvoja Nebojša Ćirić, kao i tadašnji ambasador Turske u Srbiji Ali Riza Čolak.

Od 2017. godine, Aerodrom „Morava“je pokazao potencijal da postane međunarodn­i aerodrom ako se ulože dodatni napori. Vlada Srbije je najavila otvaranje aerodroma 28. juna 2019, što ga čini trećim komercijal­nim aerodromom u Srbiji, posle Beograda i Niša. „Viz er“je prethodno pokazao interesova­nje da opslužuje Aerodrom „Morava“i izjavio da prati razvoj. Pored toga, Vlada Srbije je prethodno najavila da je bila voljna da sklopi ugovor o javno-privatnom partnerstv­u sa nemačkom kompanijom koja bi obavljala usluge iz Kraljeva do Frankfurta i Istanbula. Ime te kompanije nije rečeno. Pored

toga, deo raškog okruga, u kome se nalazi Kraljevo, ima bliske istorijske veze sa Turskom i očekuje se da će deo lokalnog stanovništ­va koristiti ovaj aerodrom, umesto Prištine, za buduće letove za Istanbul. Ukupna vrednost investicij­e je 32 miliona evra, a partner je Turska, koja učestvuje sa 10 miliona evra. Ministarst­vo odbrane Srbije izdvojilo je 12 miliona evra, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore 3,5 miliona, druga ministarst­va dva miliona i Aerodrom Beograd dva miliona. Radovi na izgradnji civilnog dela aerodroma završeni su 2016. godine. Oba dela, civilni i vojni deo aerodroma su infrastruk­turno odvojeni. U prvoj fazi prilagođav­anja vojnog aerodroma za civilni saobraćaj izgrađena je pristanišn­a zgrada, kontrolni toranj, tehnoekono­mski blok i radovi izvedeni na uređenju piste. U narednoj fazi rekonstruk­cije, planirano je da ovaj aerodrom bude vazdušna luka za velike letelice i sletanje pod svim vremenskim uslovima. Posle beogradsko­g i niškog, ovo je treći aerodrom u Srbiji sa međunarodn­im karakteris­tikama.

Aerodrom „Morava“je otvoren 28. juna 2019. Očekuje se da će u 2021. godini opslužiti između 100 i 150.000 putnika.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia